Над 500 хил. евро субсидии, предоставени от Европейския парламент на

...
Над 500 хил. евро субсидии, предоставени от Европейския парламент на
Коментари Харесай

Европейски политически групи са злоупотребили с евросредства, разкри ОЛАФ

Над 500 хиляди евро дотации, предоставени от Европейския парламент на две паневропейски политически групи (вече несъществуващи), са били употребявани не по предопределение от техните членове, съгласно Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), съобщи " Ройтерс ".

Разследването на ОЛАФ е почнало през 2015 година по съмнение за измами и нередности, осъществени от дясното Движение за Европа на свободите и демокрацията и асоциираната с него Фондация за Европа на свободите и демокрацията (и двете към този момент не съществуват), които получавали грантове от Европейски Съюз сред 2012 и 2015 година, напомня " Ройтерс ".

Парите били предопределени за осведомителни акции за Европейския съюз, само че съгласно датски медии са били употребявани за политическа реклама на обособени партии.

Лидер на Движението за Европа на свободите и демокрацията в интервала 2014-2015 година беше евроскептикът Мортен Месершмит от Датската национална партия, който като тогавашен президент е одобрил част от изразходваните средства. Групата включваше също партии от Италия, Гърция и други.

" Нашето изрично очакване е, че нищо престъпно не може да бъде намерено в метода, по който сме изразходвали парите ", сподели Месершмит, в този момент народен представител в датския парламент, пред организация " Ритцау ". По думите му неговата партия е подготвена да реимбурсира средствата на Екологичен потенциал, в случай че е належащо. Подкрепата за Датската национална партия, в миналото втората мощ в националния парламент, спадна от 21 % на парламентарните избори през 2015 година до по-малко от 9 % на вота през 2019 година

ОЛАФ е предала следствието на управляващите в Италия, Гърция и Дания.

Движението за Европа на свободите и демокрацията и асоциираната Фондация са били употребявани от членовете им за нелегално облагодетелстване - лично или за други, в ущърб на финансовите ползи на Европейския парламент, съобщи службата. Според нея Екологичен потенциал е понесъл загуби от общо 583 047 евро, като 127 626 евро са възобновени.

Датският прокурор за интернационалните и стопански закононарушения удостовери пред " Ройтерс ", че е получил отчет от ОЛАФ и би трябвало да реши дали това е база за по-нататъшно следствие. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР