Над 500 деца от всички разградски училища и гимназиите бяха

...
Над 500 деца от всички разградски училища и гимназиите бяха
Коментари Харесай

Над 500 деца в древния Абритус за Международния ден на музеите

Над 500 деца от всички разградски учебни заведения и гимназиите бяха посетители на Регионалния исторически музей във връзка Международния ден на музеите.

С наяве любознание те се срещнаха с вековната история на античния Абритус и се забавляваха с интерактивни занятия. С карти в ръка децата вършиха екскурзоводски обиколки на културните забележителности в Археологическия резерват. Младите археолози гледаха през далекоглед, търсиха „ съкровища “ с металдетектор, почистваха и реставрираха „ откритите “ артефакти.

В непрестанен поток девойките и момчетата разглеждаха непрекъснатата музейна експозиция, а по-късно научаваха и любопитни обстоятелства за Римската империя с модерните способи за представянето им в интерактивния музей.

За втора поредна година в два поредни дни деца и възрастни бяха одобрявани в къщите музеи със специфична стратегия във връзка Международния ден на музеите.

Етнографската къща домакинстваше на гении, които драматизираха български национални приказки, участваха във викторини, разграждаха експозицията, а на най-после се подкрепяха с дъхава и вкусна пита.

Къщата музей „ Анание Явашов “ посрещаше възпитаници и искащи да научат още елементи за живота и делото на видния археолог, ботаник, химик, учен, създател на музейното дело в Разград.

Оживено бе и в къщата на Никола Икономов – Жеравненеца и Станка Николица-Спасо-Еленина – първата българка, отпечатала свое стихотворение.

„ Идеята ни е посетителите влязат в ролята на откриватели, етнографи, уредници, фондохранители, екскурзоводи “, сподели шефът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова. „ Хубаво е, че самодейността провокира интерес и измежду децата. Искаме по наличен метод те да опознаят културното завещание и историческото минало на родния край, както и да разпространяваме специалностите на музейните експерти “, добави тя.

Финалът на програмата в Разград за Международния ден на музеите е в

къщата „ Анание Явашов “ с церемонията по награждаване на носителите на премията на името на акад. Анание Явашов и галерия с находки от кремъчната работилница и некропол в село Каменово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР