Над 50 специалисти по здравни грижи излязоха на едночасов ефективен

...
Над 50 специалисти по здравни грижи излязоха на едночасов ефективен
Коментари Харесай

Десетки специалисти по здравни грижи излязоха на протест пред троянската болница

Над 50 експерти по здравни грижи излязоха на едночасов ефикасен митинг в двора на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Троян.

Исканията им са за по-добри условия на труд и съответно възнаграждение.

Председателят на протестния комитет Валя Димитрова сподели, че сега една редова здравна сестра получава съществена заплата от 610 лв., а санитарите са с 560 лв.. "Министър Ананиев беше заречен, че от 1 юни ще ни даде 950 лв.. Това обаче не се случи. В декларацията си ние желаеме две минимални работни заплати. Допълнителните хонорари и техните размери да бъдат с регламентирани права, според от натовареността. За незабавните центрове и за реанимациите би трябвало да има в допълнение заплащане ", сподели Димитрова.

Протестиращите упорстват още, клас прослужено време да стане 1,2 %, почасовото възнаграждение на нощния труд да бъде увеличено на 3 лв. на час, защото сега е едвам 50 ст.

Специалистите по здравни грижи желаят още лечебните заведения да не са търговски сдружения, както и да бъдат върнати медицинските стандарти, да има регламентирана здравна процедура за медицинските сестри.
Валя Димитрова уточни, че митингът не е ориентиран към управлението на болничното заведение, а към министъра на опазването на здравето и ще продължи до петък, всеки ден от 12 до 13 часа, като за това време медицинските експерти няма да получат заплащане. Всички, които вземат участие в митинга, са се подписали, че са подготвени да подадат групова оставка. Подписи са положили 60 от 76. През септември ще се включат и в националния митинг.

"Не желаеме да работим са 600 лв. ", "Граждани на Троян, не ни оставяйте сами, ще ви трябваме ", "Без нас, медицинските експерти, няма опазване на здравето " гласяха плакатите на протестиращите.

Те бяха подкрепени от лекари, техни сътрудници от учебните заведения, детските и обществените заведения, от Специализираната болница за интензивно лекуване на белодробни заболявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР