Над 50 процента от редовите граждани не одобряват присъединяването на

...
Над 50 процента от редовите граждани не одобряват присъединяването на
Коментари Харесай

Проучване: Две трети от бизнеса иска евро, над половината население - не

Над 50 % от редовите жители не утвърждават присъединението на България към еврозоната, до момента в който в поддръжка на единната валута е съвсем 65 на 100 от бизнесът. Това демонстрират данните от изследване на " Алфа Рисърч " по поръчка на Министерството на финансите измежду 1200 души и 500 компании.

32,8 % от интервюираните жители утвърждават присъединението на страната ни към еврозоната, от тях 15 % - изцяло, а 17,8 % - по-скоро, излиза наяве от резултатите, представени от Българска телеграфна агенция. 23 на 100 обаче споделят, че по-скоро не утвърждават еврото, а 27,4 на 100 са твърдо срещу него. 16,8 на 100 дават отговор, че не могат да преценяват.
 Еврозоната: позитиви и (или) негативи
Еврозоната: позитиви и (или) негативи

Опитът на страните, " прегърнали " единната европейска валута

64,3 % от бизнеса утвърждават присъединение на България към еврозоната, от тях 46,7 % - изцяло. 18 % от представителите на бизнеса въобще не утвърждават участие в еврозоната. 2,3 % не могат да преценяват.

Притеснения и очаквания

От проучването излиза наяве кои са най-разпространените страхове, свързани с еврото:
Ръст в цените на стоките (68,7%); Измами и далавера (56,8%); Повишение на инфлацията (54,7%); Затруднения с новите парични средства (42,1%); Загуба на суверенитет (31,5%); Загуба на конкурентоспособност (27,2%).
27,8% от интервюираните споделят, че биха подкрепили еврото, в случай че негативите от него бъдат бързо преодолени.

Виждат се и предстоящите положителни резултати от единната валута:
По-лесно и комфортно разплащане в чужбина (58,6%); Улесняване на търговията с други европейски страни (37,2%); По-голяма сигурност и предвидимост във финансовия бранш и банките (21,2%); По-изгодни заеми (20,2%); По-голямо самочувствие като жители на Европейски Съюз (19,6%); Реално присъединяване в процеса на взимане на решения в еврозоната (17,7%).
Какво следва

Служебният финансов министър Росица Велкова, която е народен координатор на подготовката за участие в еврозоната, уточни, че стартира взаимна активност с кметовете и кметските наместници за хората да бъдат по-добре осведомени.
 Германия води еврозоната към стесняване през 2023-а
Германия води еврозоната към стесняване през 2023-а

Очаква се най-голямата стопанска система в еврозоната да се свие с 0,5%

До края на март ще проработи и уебсайт за еврото, както и безвъзмездна телефонна линия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР