Над 50 представители на пет синдикални организации на служителите на

...
Над 50 представители на пет синдикални организации на служителите на
Коментари Харесай

Протестиращи настояха за освобождаването на осъдените полицаи за смъртта на Чората

Над 50 представители на пет синдикални организации на чиновниците на Министерство на вътрешните работи както и близки, другари и родственици на петимата служители на реда, наказани на 7 година затвор за гибелта на Ангел Димитров-Чората, умрял при задържане на 10 ноември 2005 година, се събраха на столичния площад " Света Неделя " да изразят недоволството си от решението на съда и да изискат тяхното освобождение.

Сред петте синдикални организации на вътрешното ведомство, които участваха на митинга, са Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), Синдикат на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (ССМВР), Синдикален Алианс " Сигурност " в Министерство на вътрешните работи (САСМВР), Национален полицейски профсъюз (НПС) и Националният профсъюз на гражданската администрация в Министерство на вътрешните работи (НСГА).

Всички синдикални организации на силовото ведомство, както и подкрепилите ги близки, другари и родственици на петимата служители на реда, упорстват за правдивост за " служителите на реда, които не са убийци ", преразглеждане на решението на съда и независимост за наказаните чиновници на Министерство на вътрешните работи.

На митинга бяха издигнати и плакати в отбрана на наказаните чиновници на Министерство на вътрешните работи, измежду които " Свобода за петимата служители на реда ", " Българските служители на реда не са убийци " и " За обновяване на делото ".

По време на митинга ръководителят на СФСМВР Валентин Попов изясни, че синдикалните организации и жителите не могат да одобряват за потвърдено, че петима чиновници на Министерство на вътрешните работи са отишли да си свършат работа, за лишаване на човешки живот.

Дългът и достойнството на чиновниците на Министерство на вътрешните работи са, че имат вяра, че в България има правораздаване, уточни шефът на СФСМВР. Той напомни, че през последните дни основният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане за преразглеждане на присъдата, с което се надява, че съдът ще почете това искане.

" В правосъдната система има хора, които мислят като нас. Надяваме се, че съдът ще одобри за основателно настояването на основния прокурор и да преразгледа наложената присъда ", сподели още Попов.

Той изрично съобщи, че в случай че в миналото е считал, че има такива случайно подбрани служители на реда, които случайно да тръгнат да убиват, щял да напусне Министерство на вътрешните работи.

От своя страна заместник-председателят на СФСМВР Илия Хрисимов разяснява за News.bg, че се надява да се преразгледа решението на съда, защото наложената присъда на пет индивида, по равно разпределена, не може да се одобри. Той уточни, че би трябвало да се види какво тъкмо се е случило, въпреки че правосъдните експертизи посочили, че Чората не е умрял от задържането от чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Хрисимов е оптимист за преразглеждането решението на съда и има вяра, че България е правова страна. " Ако не имах вяра, че е правова страна, нямаше да бъда тук ", акцентира той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР