Над 50% от болните от хепатит С у нас се

...
Над 50% от болните от хепатит С у нас се
Коментари Харесай

90% от заразените с хепатит C у нас не знаят, че са болни

Над 50% от болните от хепатит С у нас се диагностицират на късен стадий от развиването на заболяването. Инфекцията е седмата причина за смъртност в света и първата за развиване на рак на черния дроб.

 Силвана Лесидренска - ръководител на Сдружение за битка с хепатита „ ХепАктив ": Ние не знаем къде са пациентите с хепатит С и процентът лекувани понижа всяка година.
В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко в сравнение с в Европа.

От три години у нас се ползва терапия, която в над 99% от случаите води до цялостно елиминиране на вируса. Могат да минат обаче и 30 години, преди инфектираният да разбере, че го носи в себе си. А тогава към този момент са настъпили увреждания, които могат да са необратими.

проф. Красимир Антонов - гастроентеролог в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ": Ако сме излекували 3000 или 4000, остават едни 69-70 хиляди, които ние не знаем, които ние би трябвало да ги намерим.
Голяма част от тези 70 хиляди са хора на възраст сред 50-60 години, които не попадат в общоприетите рискови групи.

проф. Красимир Антонов - гастроентеролог в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ": В предишното е имало някаква оперативна намеса или кръвопреливане заради незабавен случай. Това е било преди 1989 година.Точно тези пациенти никой не ги изследва.
Често персоналните лекари не са задоволително осведомени за новите лечения и макар диагнозата не предлагат следващо лекуване.

Силвана Лесидренска - ръководител на Сдружение за битка с хепатита „ ХепАктив ": Факт е, пациенти ни го оповестяват. Голяма част от персоналните лекари не насочват хората, когато имат резултат за хепатит B или С.
Терапията е безвъзмездна единствено за здравноосигурените. А над 40% от рисковите групи нямат здравни права. Така вирусът продължава да се популяризира.

Силвана Лесидренска - ръководител на Сдружение за битка с хепатита „ ХепАктив ": 80% от тях нямат опция да ги заплатят и стоят с инфекцията години наред.
До края на октомври здравното министерство би трябвало да е изготвило народен проект за предварителна защита. Една от концепциите е хората сред 39 и 64 години да подлежат на гратис проучване на вируса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР