Над 50% от болничните през миналата година се дължат на

...
Над 50% от болничните през миналата година се дължат на
Коментари Харесай

Бизнесът губи 80 млн. лв. годишно заради прекомерен стрес при служителите

Над 50% от болничните през предходната година се дължат на болести в резултат на напрежението. Болничните през 2016 година са на стойност 144 млн. лева, което значи, че загубите за бизнеса от тях възлизат на 70-80 мл. лева
Освен това наблюденията сочат, че 30% от текучеството на фрагменти се дължи на напрежението, в това число и на така наречен сидром на професионалното прегаряне или “бърнаут “.
Най-засегнати са работещите в обществените сфери, а внимание на казуса предпочитано обръщат високотехнологичните сектори.
Тези данни показа Томчо Томов, началник на Националния център за ръководство на компетенциите към Българската стопанска камара (БСК) във вторник.
По думите му едвам към 6% от фирмите у нас имат политики и стратегии за ръководство на напрежението. Това са на първо място интернационалните компании.
Според специалисти е нужна по-ясна държавна политика и стратегии за предварителна защита на синдрома на професионалното прегаряне от бизнеса, като по този метод ще се понижат и загубите за бизнеса и стопанската система.
“Бърнаут е положение на физическо и прочувствено безсилие или цялостна липса на мотивация, която нормално е вследствие на продължаващ стрес или възприятие на незадоволеност “, разяснява Анелия Горгорова от Българската асоциация за ръководство на хора (БАУХ), ориентирана към проблемите на ръководството на човешките запаси.
Според някои статистики, синдромът визира към 54% от дамите и 33% от мъжете, прецизира Mediapool.
Физиологичните признаци са безсилие, главоболие, нервозен корем, мускулно напрежение, смяна в апетита, проблеми със зъбите, смяна в половата интензивност, възприятие на замаяност, само че и психически, свързани с поведенчески проявления като възприятие на нервност и яд, възприятие на експанзия, липса на сила и задоволеност, чувството да не си благополучен от това, което правиш.
По данни на Американския институт за проучване на напрежението всяка година Съединени американски щати губят към 300 милиарда $ поради неявяване от работа или понижена продуктивност в резултат на стрес, както и за покриване на разноските за медицински грижи на засегнатите. Изследване от 2013 година демонстрира, че за Европа тези загуби възлизат на 600 милиарда евро. За да може да се реши какви са обективните загуби на бизнеса от следствията на несъразмерните равнища на стрес би трябвало да има статистики, от които да се употребява бизнеса на национално ниво.
Световноизвестният преподавател Хамза Кан, който е в България във връзка идният мотивационен семинар “Играта на професионалното прегаряне & баланс персонален живот - работа “ (Burnout Gamble & Work-Life Balance), напомни, че Световната здравна организация дефинира напрежението като епидемията на 21 век.
“Бих предложил на бизнеса да се концентрира върху 6 основи неща в своята организация. Всички ние се борим със напрежението, с отчуждаването, с посланията, които получаваме от обществото, с технологиите, самотата и с стопанската система. Така че всички тези фактори способстват за стрес и напрежение във връзка с това по какъв начин се държим и какви резултати реализираме. Стресът да се представиш по най-хубавия метод провокира тези положения “, уточни Кан.
“Ние, като обособени хора, усилваме този стрес, защото започваме да имаме вяра в 5 неща – в мита за напредъка, в мита за успеваемостта, в мита за перфектността, в мита за удовлетворението и в мита за непрекъснатата иновация. Ние влизаме в един непрестанен цикъл на бърнаут и отговорността да се оправим с него не е на обособения човек, а на взаимните старания на всички “, сподели Кан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР