Над 50 настоящи и бивши световни лидери, включително и Владимир

...
Над 50 настоящи и бивши световни лидери, включително и Владимир
Коментари Харесай

Франция се сбогува с Жак Ширак

Над 50 сегашни и някогашни международни водачи , в това число и Владимир Путин, се събраха във френската столица за погребението на някогашния президент Жак Ширак, който умря на 86-годишна възраст предходната седмица , оповестяват France24 и други медии.

Днес в страната е разгласен народен печал.

Ширак беше изпратен с военни почести в Дома на инвалидите в централен Париж, където беше положен ковчегът с тялото преди да продължи траурната върволица в катедралата " Сен Сюлпис " . В църквата ще бъде отслужена меса, а французите ще имат последна опция да се сбогуват с някогашния френски президент.
 Снимка 445297
Източник:

Драпираният с флага на Франция ковчег беше положен за два дни в Дома на инвалидите, където хиляди французи се стекоха, с цел да се сбогуват с Ширак.

На траурните служби участват някогашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън, съветският водач Владимир Путин, йорданският крал, немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, белгийският водач Шарл Мишел, някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер и други.

По-голямата част от политическия хайлайф на Франция участва на службите, в това число политически съдружници и съперници. Крайнодесният водач Марин льо Пен планираше да участва, само че се отхвърли, откакто фамилията на Ширак изрично се разгласи срещу наличието й.

Валери Жискар д`Естен, който доста рядко се появява на обществени събития, също участва на службата в " Сен Сюлпис ". Третият президент на Франция в Петата република е на 93-годишна възраст. Той надживя Франсоа Митеран, умрял през 1996 година, и Ширак. Именно Валери Жискар д`Естен уточни за министър председател Жак Ширак през 1974 година След оставката на Ширак през 1976 година, двамата станаха политически врагове.

След погребението президентът на Франция Еманюел Макрон ще е хазаин на обяд със международните водачи в Елисейския замък.

Макрон назова Ширак " популярен французин ".

Бившият президент ще бъде заровен до щерка си Лоранс на частна гала в Монпарнас.
 Снимка 445294
Източник:

Ширак беше държавен глава на Франция сред 1995 и 2007 година, а по-късно беше доживотен член на Конституционния съвет. Той беше и министър председател на два пъти (между 1974 и 1976 година и сред 1986 и 1988 г.), а в интервала сред 1977 и 1995 година беше кмет на Париж.

Ширак е роден през 1932 година в фамилията на изпълнителен шеф на самолетна компания. Той стартира кариерата си на държавен чиновник през 1950-те години и даже се причислява към комунистите, само че през 1967 година се състезава за депутатско място в Националното заседание (френския парламент) като голист (от тогавашния френски президент Шарл дьо Гол).

Като президент беше прочут с икономическите си политики, учредени на дирижизма, който е икономическа теория, в която страната играе огромна роля, в това число във връзка с вложенията.
 Снимка 445295
Източник:

Ширак също по този начин се опълчи на нашествието на Съединени американски щати и ръководената от тях интернационална коалиция в Ирак през 2003 година

По негова самодейност президентският мандат във Франция беше съкратен от седем на пет години след референдум през 2000 година

Той беше определен за президент през 1995 година, като си обезпечи втори мандат през 2002 година, подсилен от 82 % от гласоподавателите, откакто се състезаваше против водача на крайната десница Жан-Мари льо Пен.

Като президент той получи инсулт през 2005 година, а през 2007 година разгласи, че няма да взе участие в идващите избори. След пенсионирането си, той сътвори Фондация " Ширак ", филантропична организация, която се стреми към мир и попречване на спорове по целия свят. Влошаването на здравето му обаче го принуди да приключи политическата си активност.
 Снимка 445293
Източник:
 Французите изпращат Жак Ширак
Французите изпращат Жак Ширак

Панихидата е с начален час 14,00 часа локално време
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР