Над 50 на сто от българите страдат от разширени вени,

Над 50 на сто от българите страдат от разширени вени, ...

Над 50 на сто от българите - с разширени вени.


Над 50 на сто от българите страдат от разширени вени, каза пред журналисти проф. Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в болница "Св. Марина" - Варна. По думите му честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете, но над 60 на сто от страдащите от хронична венозна болест не са били лекувани.

Всеки пети от пациентите с хронична венозна болест е в напреднал стадий на заболяването, каза още проф. Петров.

Един от основните проблеми е липсата на ранна диагностика, каза проф. Марио Станкев, директор на Националната кардиологична болница. Болестта е прогресираща и водеща до инвалидизация, допълни той и подчерта необходимостта от взаимодействие между общопрактикуващите лекари и специалистите като важен фактор за ранно диагностициране и лечение, предава БТА.

Признаците на заболяването са лесна уморяемост, тежест в краката, болка, зачервяване, чувство на затопляне, схващане през нощта, подути глезени в края на деня.

Като рискови фактори за развитие на разширени вени се приемат наследствеността, липсата на двигателна активност, бременността, приемът на контрацептиви и хормонозаместителна терапия, напредналата възраст, храната, бедна на фибри, злоупотребата с алкохол.

Лекарите препоръчаха ежедневна двигателна активност.
По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: dnes.bg