Над 50 майстори от цялата страна се включиха в алеята

...
Над 50 майстори от цялата страна се включиха в алеята
Коментари Харесай

В центъра на Монтана приготвиха огромна тиква с телешко месо /снимки/

Над 50 майстори от цялата страна се включиха в алеята на занаятите, проведена от районната занаятчийска камара и общината. Инициативата е на един от най-дейните членове на съсловието в града Лидия Костова и се организира обичайно в дните към Свети дух – празник на Монтана.
Кметът Златко Живков поздрави всички с добре пристигнали и им пожела шанс и положително въодушевление. След това препаса престилката и седна на грънчарското колело до занаятчия Димитър, с цел да направи глинен съд.
Огромна тиква с телешко месо подготвиха в центъра на Монтана
„ Алеята на занаятите се провежда за седма поредна година. Беше мъчно израстване, споделя Костова. Първият път, когато я организирахме се събрахме 10-12 души, само че съм горда с това, което постигнахме. Акцентът тази година е работата с деца, има специфична шатра с арт занимания за тях. Всеки, които има предпочитание, може да се научи на място по какъв начин се прави глинен съд, да издълбае дървен предмет с дърво, да наниже накит и отлее свещ.”
В съседство с алеята, към цветната розетка в градската градина са подредени масите на фестивал „ Бабина душица”. Освен нормалните фенове готвачи от сдружението на Елка Лозанова, тази година локални кулинарни специалитети подредиха групи от читалищата в селата Долно Белотинци, Долна Вереница, Студено буче, Липен и Смоляновци.
Приготвянето на голяма тиква, цялостна с телешко месо събра погледите на гостите на фестивала. Заради размерите й, тя не се вмества в елементарна фурна и изобретателните готвачи пекоха тиквеното знамение на огън върху чугунена плоча.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР