Над 50 евродепутати и петдесетина природозащитни организации поискаха днес страните,

...
Над 50 евродепутати и петдесетина природозащитни организации поискаха днес страните,
Коментари Харесай

Евродепутати искат забрана на трофейния лов на застрашени видове животни

Над 50 евродепутати и петдесетина природозащитни организации желаеха през днешния ден страните, участващи в междуправителствената Конвенция по интернационалната търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES), да забранят трофейния лов на застрашени типове като носорозите и слоновете, съобщи Франс прес.

Конвенцията не разрешава търговията с повече от 1000 растителни и скотски типове, считани за застрашени. Те са изброени в нейния първи анекс.

В писмо до генералния секретар на CITES Ивон Игеро евродепутатите и природозащитниците показват страдание, че трофейният лов на такива животни има развлекателен темперамент и е считан за некомерсиален, заради което не попада под възбрана.

Писмото бе оповестено, когато в Женева хиляди представители на над 180 страни, еколози и политици разискват 56 оферти за променяне на степента на отбрана на дивите животни и растения, планувана в Конвенцията. В дневния ред на срещата не е включен въпросът за ловните титли.

Подписалите писмото приканват страните в Конвенцията да приравнят ловните титли с другите форми на търговия с типове от дивата природа и да наложат неотложен мораториум над вноса на всички типове, изброени в анекса.

Ловците демонстрират интерес към редица скотски типове - слонове, черни и бели носорози, жирафи, крокодили, сиви папагали, гепарди, шимпанзета, отбелязва Агенция Франс Прес.

Съединените щати са най-големият вносител на ловни титли, следвани от Китай.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР