Над 50 души се събраха тази сутрин пред родната къща

...
Над 50 души се събраха тази сутрин пред родната къща
Коментари Харесай

Протест в Сопот заради гаврата с Под игото

 Над 50 души се събраха тази заран пред родната къща на Иван Вазов в Сопот в символ на митинг против " превода " на романа " Под игото " на актуален език. Сред тях бе и кметът на общината Деян Дойнов.

" Днес сме тук дружно с моите съграждани, с цел да изразим дълбокото си отвращение и неодобрение от актуалната редакция на романа ", сподели Дойнов.

Той акцентира, че не трябва историята да се трансформира и или манипулира. Вазов е създател, който отразява две столетия - Възраждането и след Освобождението и показва душата на българина по тези времена, сподели още кметът като добави, че тази история би трябвало да бъде непокътната достоверна и не би трябвало да се позволяват опити за операции, изключително в навечерието на 170-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература, която е на 9 юли.

" Ако Иван Вазов е неясен за актуалните генерации, ние, родители и учители, би трябвало да създадем всичко допустимо да го създадем наличен за младежите, с цел да могат да го схванат ", сподели още Деян Дойнов.

Сред протестиращите имаше и сегашни и някогашни преподаватели по български език и литература, които нарекоха актуалния превод светотатство и изрично обявиха, че няма да го прочетат. С този превод романът " Под игото " губи освен своята еднаквост, само че и колорита, достоверността и оригиналността си, тъй като Вазов е бил задоволително ерудиран и е можел да направи и " по-добър текст ", само че напълно съзнателно е оставил говора, който е бил достоверен за тази ера, разяснява някогашна учителка по български език и литература, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според нея има доста други способи, по които може да се обяснят някои думи и изрази и те да станат налични за децата, само че не и да се пренаписва текстът. Всяко едно произведение би трябвало да звучи в оригинал и по тази логичност белким би трябвало да " превеждаме " Каравелов, а какво вършим със старобългарската литература, която също се учи в учебно заведение, питат риторично учителите.

Кметът на Сопот предложи празниците във връзка кръглата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов да бъдат под мотото " Език заветен на нашите предци ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР