Над 50 часа продължава гасенето на пожара на сметището край

Над 50 часа продължава гасенето на пожара на сметището край ...

Жителите на Шишманци настояват инсталацията за преработка на отпадъци да спре.Над 50 часа продължава гасенето на пожара на сметището край пловдивското село Шишманци, което в момента тлее в дълбочина, съобщи БНР. Заради задимяването на района жители на няколко населени места се събраха рано тази сутрин на протест до завода за отпадъци с настояване отговорните институции да контролират по-сериозно дейността му, за да се сложи край на периодичните инциденти там, информира кореспондентът на радиото.

Над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места са блокирали пътната отсечка, която е към входа на завода за отпадъци. Много от тях са с маски, демонстрирайки по този начин, че не могат да дишат, че миризмата е неприятна. Хората са недоволни, че са прекарали още една безсънна нощ, защото димът продължава да се стеле над целият район.

Протестиращите напомнят, че в предишни години се е случвало същото и въпреки уверенията, че няма да се допуска занапред, сега се стига до поредно обгазяване.

Пред Би Ти Ви протестиращи казаха, че вече не вярват на обещанията на властите и настояват инсталацията да спре да работи. Те не вярват и на заключенията на инспекцията по околна среда, според която замърсяването на въздуха не е опасно с изключение на наличието на прахови частици. Мъж се възмути пред телевизията, че експертите мерели "срещу вятъра".

Екипите на пожарната продължават да работят на сметището като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст, информира БНР.

Общо Пловдив изхвърля годишно 150 000 тона отпадъци за третиране в инсталацията в с. Шишманци.

Източник: dnevnik.bg