Над 50 000 пълнолетни лица с трайни увреждания, които до

...
Над 50 000 пълнолетни лица с трайни увреждания, които до
Коментари Харесай

Над 50 000 души с трайни увреждания са подали заявления за новата месечна помощ

Над 50 000 пълнолетни лица с трайни увреждания, които досега не са получавали интеграционни добавки по остарелия закон, са подали към този момент заявки за новата месечна помощ. Тя заменя добавките и е с по-висок размер.

Агенцията за обществено подкрепяне ще стартира да изплаща от 12-и февруари парите за януари. Заявления за новата помощ не би трябвало да подават хората, които досега са взимали интеграционни добавки, подсетиха от общественото министерство.

През този месец Агенцията за обществено подкрепяне към момента заплаща за последно интеграционните добавки за декември. От февруари стартират заплащанията по новия закон. Те са в по-висок размер и за повече хора. Право имат всички пълнолетни с трайни увреждания с % от ТЕЛК решение над 50 на 100, което уголемява и обсега на хората.

Социалният министър Бисер Петков изясни, че законът не разрешава още през януари да се платят парите за настоящия месец. Това ще стане през февруари: "Ако се схване да стартира да се заплаща месец за месец, това значи, че през месец януари би трябвало да се заплати два пъти за едно и също, тъй като месечната финансова поддръжка замества добавките месечни за обществена интеграция. Тоест минавайки месец за месец заплащания, приказвам хипетотечино, ще имаме 13 заплащания ", съобщи БНР.

Новият закон регламентира, че в случай че сборът от старите интеграционни добавки и четвъртинката инвалидна пенсия, която от Национален осигурителен институт премине към АСП, са в по-висок размер от избраната нова помощ, то удобният размер ще се резервира и за в бъдеще и няма да има ощетени. Министърът съобщи, че всички общини са сключили контракти, с цел да продължи даването на услугите "личен- " и "социален помощник " и "домашен асистент " и спиране не би трябвало да има.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР