Над 50 000 джихадисти от повече от 100 страни са

...
Над 50 000 джихадисти от повече от 100 страни са
Коментари Харесай

El Pais: Завръщането на членовете на ИД заплашва европейската сигурност

Над 50 000 джихадисти от повече от 100 страни са пътували до Сирия, Ирак и Либия през последните пет години, с цел да се причислят към близкоизточната радикална формация „ Ислямска страна “ (ИД). От тях близо 7000 са от страни в Северна Африка. Това излиза наяве от ново проучване, в което се предизвестява, че новата обстановка ще насочи провокации пред европейската сигурност, написа испанският народен всекидневник El Pais, представен от организация " Фокус ".
Проучването изследва по какъв начин Мароко, Египет и Тунис ще се оправят със стотиците завърнали се джихадисти и какъв резултат биха могли те да имат върху Европейския съюз. Алжир не е включен, защото броят на джихадистите от тази страна е доста дребен, съгласно откривателите.
Завръщането на оживелите в Мароко, Тунис или Египет съставлява опасност за тези страни, а също и за Европейския съюз, съгласно ново изследване на Института за интернационалните връзки „ Егмонт ", основан в Брюксел мозъчен концерн, и немската фондация „ Конрад Аденауер “.
В отчета, оповестен в сряда, се споделя, че „ от европейска вероятност динамичността на Северна Африка е от необикновен интерес. Първо, тъй като неустойчивостта в района може да има негативен резултат върху европейската сигурност. Второ, тъй като болшинството от задгранични терористични бойци от Европа са от северноафрикански генезис, което ускори връзките сред джихадистките среди в Средиземно море и може да има също толкоз трайно влияние за сигурността и от двете страни на морето ".
Анализаторите означават, че северноафриканските страни към този момент са били изправени пред връщането на задгранични бойци в предишното и свързват офанзивите в Казабланка и Мадрид през 2003 и 2004 година с групировките от мароканци, които пътуват до Афганистан след успеха на талибаните през 1996 година, и до Ирак след американската инвазия през 2003 година Но този път рискът е още по-голям, тъй като „ тази джихадистка готовност евентуално е по-голяма от всички предходни “, се споделя още в отчета.
Сега, откакто по този начин нареченият халифат бе надвит в Сирия, доста държавни управления са изправени пред предизвикването да се оправят с връщащите се бойци. Има страни, които отхвърлят да ги одобряват назад, като Швейцария или Холандия. Други са подготвени да одобряват свои лични жители, само че никой няма магическа формула за разкриване, арест, обработка и рехабилитация на тези лица, в случай че тези неща въобще са вероятни, отбелязва още испанското издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР