Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова

...
Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова
Коментари Харесай

Над 5 млн. лв. са дадени за почистване на дворове с чума по свинете

Над 5 млн. лв. са изплатени досега като финансова поддръжка за разчистване и обеззаразяване на персоналните стопанства по отношение на африканската чума по свинете. Това обгръща малко повече от половината наранени стопанства, съобщи в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която се включи в откриването на новата образователна година на Тракийския университет в понеделник.

По думите ѝ сега разпространяването на заболяването е извънредно ниско. " От 1 август до ден сегашен има открити единствено нови 6 огнища, от които единствено едно е в индустриална плантация “, добави тя, представена от пресцентъра на ведомството си..

В момента се работи по установяване на нови ограничения за биосигурност в трите категории стопанства, в които може да се отглеждат прасета - персонално стопанство, фамилна и индустриална плантация. Всички решения ще бъдат детайлно обяснени на засегнатите страни, преди да станат факт с разпоредба, сподели агроминистърът.

" Какъв е плюсът на стопаните в това? Ако има епизоотия, те биха получили пазарно обезщетение за засегнатите прасета “, изясни тя.

Министър Танева уточни, че засегнатите от африканската чума животни са над 130 000, а болестта е предизвикало понижаване на популация на домашната свиня у нас с към 20%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР