Над 5 млн. лева дължат на Община Пловдив за данък

...
Над 5 млн. лева дължат на Община Пловдив за данък
Коментари Харесай

Бизнесът задлъжня с 5 млн. за данък сгради и такса смет

Над 5 млн. лв. дължат на Община Пловдив за налог здания и такса боклук  29 огромни търговски сдружения. С тези пари може да бъде издигната детска градина, а при повече икономии - даже две.  

„ Черният ” лист е възложен на „ Марица ” от общинската дирекция „ Местни налози и такси ”. Точната сума на борчовете към 13 април 2018 година е за 5 391 378,69 лв., в това число с начислените върху главницата лихви за просрочие. Забавеното погасяване на налог здания е в размер на 1,6 млн. лв., на такса боклук - 2,6 млн. лв., останалите суми са дължат като наказателна рента.

Срещу някои от компаниите с непогасени отговорности в дълго просрочие са подхванати дейности по наложително събиране. Администрацията си търси парите посредством уведомителни писма, подписване на съглашения за разсрочено погашение на борчовете и посредством по-строгата мярка - завеждане на изпълнителни каузи, изясни основният секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева.  

Според данните на общинската дирекция класацията на длъжниците води „ Пловдив Ритейл Сентър ” АД  със 767 107 лв. неплатени налог здания и такса боклук за търговски център на бул. „ Менделеев ” (Асеновградско шосе).  На компанията с еврейски капитали са връчени три акта за определяне на отговорностите през 2013, 2014 и 2015 година, само че защото не са платени, събирането на главницата с лихвите е предадено на частен съдия-изпълнител. Само лихвите  са за 161 581 лв.. Дружеството е притежател на две бизнес здания, известни като " Рилон ". 

„ Международен панаир - Пловдив ” АД е на второ място в „ сан листата ” с 652 220 лв. задължения за налог здания и такса боклук. Борчът се води за интервала 2012 - 2014 година и за него също е заведено изпълнително дело. Той обаче е в " белия " лист в общината като едни от огромните данъкоплатци през 2017 година и топи отговорностите си с положителни темпове. 

Длъжник към градския бюджет е и УМБАЛ „ Пловдив ” (Окръжна болница). Лечебното сдружение, в което има акции и община Пловдив, беше натрупало дълг от  431 538 лв. за 2009 - 2017 година, само че след уведомителните писма е реализирано взаимно единодушие за разсрочено погасяване.

Още една болница, само че със 100 % общински капитал - МБАЛ „ Св. Мина ”, дължи 149 193 лв. в бюджета. Данък здания  и такса боклук са начислени за 2011 - 2017 г.  Между общината „ майка ” и „ дъщерното ” сдружение е подписано съглашение за разсрочване на борча, само че към този момент то не е изпълнено. Болницата  от няколко години е в сериозно положение, едвам намира пари да заплати заплатите на медиците и през 2017-а беше реанимирана с 2 млн. лв. финансова помощ от градския бюджет.

Пловдивското отделение на остарялата държавна компания  ГУСВ-ЕАД (Главно ръководство строителство и възстановяване) има 354 959 лв. борчове за налог здания и такса боклук. Общината се е включила като взискател по голям брой каузи против сдружението, които от няколко години са в ръцете на частни  съдия- реализатори. Парите на процедура са несъбираеми. Още преди три години „ Марица ” писа, че компанията - правоприемник на Строителни войски, е на командно дишане, тъй като не упражнява активност, базата на Асеновградско шосе 1 се разрушава и се вади за продажба от съдия-изпълнител, с цел да бъдат погасени част от многото задължения.

Върху „ Пловдив Плаза ” ЕАД  тежат остарели задължения в размер на 315 312 лв. за 2011 - 2014 г.  Част от тях са платени, други  са разсрочени със единодушието на общинската дирекция „ Местни налози и такси ”. Същото име Plovdiv Plazа носи  тогавашният мол “Галерия ”, добит от нови притежатели, записали сдружението си на Маршалските острови. 

От компания „ Регнис ” ЕООД, претърпяла през последните 20 години напредък и проваляне, общината  все още чака 282 591 лв.. Тези задължения също са остарели, от 2009 до 2011 година, и са поверени в ръцете на частни съдия-изпълнители. Фирмата, която преди време пазарувала на едро  общински парцели  с  обещания за колосални вложения, беше оповестена преди няколко години  в неплатежоспособност. Имотите на притежателя Димитър Бекриев бяха  пуснати на обществена обмен.

Дълг  от 74 090 лв. има и компания „ Одрин 8 ” ЕООД, печално известна със съборения  бивш тютюнев склад на едноименната улица до Автогара " Юг ".   Данък здания и такса боклук не са платени за  2013 - 2015 година, а постройката, която попада в архитектурно-историческата зона,  беше скандално бутната при започване на 2016 година Оттогава притежателите на „ Одрин 8 ” и Община Пловдив водят правосъдни каузи, като в това време администрацията се надява благодарение на съдия-изпълнител да си прибере  парите за рухналия склад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР