Над 5 милиона опаковки на лекарства вече имат специален код

...
Над 5 милиона опаковки на лекарства вече имат специален код
Коментари Харесай

Над 5 млн. опаковки с лекарства вече са с код срещу фалшификация

Над 5 милиона опаковки на медикаменти към този момент имат специфичен код против имитация и са качени в българската система за верификация на медикаментите, оповестиха от Българската организация за верификация на медикаментите. Мярката е против подправяне на лекарства и ще работи за целия Европейски Съюз от 9 февруари.

След 9 февруари 2019 година медикаментите с рецепта ще бъдат предпазени против подправяне с по този начин наречената система за верификация и всяка опаковка да има личен код.

В България все още в системата към този момент са се присъединили над 1000 аптеки, в това число над 70 болнични аптеки, 50 търговци на едро, 180 притежатели на позволение за приложимост на медикаменти.

През тази година ще се продават опаковки с и без неповторим идентификационен код. След 9 февруари тази година ще се създават единствено опаковки с код.

По данни на Световната здравна организация, делът на фалшифицираните медикаменти в развитите страни е 100 милиона опаковки годишно, а в останалите - до 30 % от всички медикаменти.

Най-рисково е предлагането в интернет. Там по данни на Световната здравна организация рискът човек да попадне на подправено лекарство е 50 на 100.

Верификацията на медикаментите се вкарва напълно за отбрана на сигурността на пациентите, защото подправените медикаменти съставляват забележителен риск за здравето и живота на хората
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР