Над 5 500 лв. ще трябва да извади всеки данъкоплатец

...
Над 5 500 лв. ще трябва да извади всеки данъкоплатец
Коментари Харесай

5 500 лв. ще извади всеки от нас от джоба си през 2018 г. за харчовете на управляващите

Над 5 500 лева ще би трябвало да извади всеки поданик от джоба си следващата година, с цел да финансира харчовете на страната, заложени в бюджет 2018, сочи разбор на Института за пазарна стопанска система. Това е с 400 лева повече спрямо 2017 година
Най-голямото натоварване ще бъдат обществените заплащания, като пенсии, помощи и компенсации, за които всеки ще заплати над 1800 лева през идната година или със 118 лева повече по отношение на тази.

Оказва се, че с 45 лева повече ще плащаме през 2018 година за защита и за прехрана на държавните служители. 540 лева ще отидат за просветителната система, а малко над 660 лева - за опазване на здравето.

Според икономистите е неточност при висок напредък да се покачват харчовете, вместо да се заделят запаси в очакване на по-лоши стопански времена.

Ние доста бихме желали да забележим бюджет с остатък, тъй като рано или късно рецесията още веднъж ще пристигна и няма да има тогава по какъв начин да финансираме дефицитите по време на тежките години. Другото, което ние доста искахме да забележим в бюджета за идната година, е пари против промени. Защо продължаваме да наливаме пари в извънредно нереформирани сфери като полиция, опазване на здравето, даже и множеството пари в образованието, разяснява пред Българска национална телевизия Десислава Николова - основен икономист на Института за пазарна стопанска система.

Сред различните оферти на икономистите към ръководещите е да се откажат от нарастването на осигурителната вноска за държавна пенсия с 1% от 2018 година да отпадне опцията за прекачване парите от пенсионните фондове към Държавното публично обезпечаване. Да се отстрани монополът на здравната каса и да се развият частните здравни фондове, като 2% от здравната вноска да влиза в тях.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР