Над 5 000 са подадените заявления за отпускане на помощ

...
Над 5 000 са подадените заявления за отпускане на помощ
Коментари Харесай

Само за пет дни: Почти двоен скок на заявленията за COVID помощи за деца до 14 години

Над 5 000 са подадените заявки за разпределяне на помощ за родители на деца до 14 години заради въведените ограничаващи ограничения, свързани с ковид у нас. Това съобщи пред „ “ заместник-социалният министър Адриана Стоименова.
Миналата седмица заявките са били малко над 900, от началото на тази седмица те към този момент са 3 000, а за по-малко от 5 дни са достигнали 5 000, което значи, че има двоен скок при заявките за тази помощ, излиза наяве от предоставените данни. Създадена е нужната организация за навременното и бързо култивиране на подадените претенции, прецизират от общественото министерство. „ В Агенцията за обществено подкрепяне има ежедневни срещи, на които се разисква всеки самостоятелен проблем на човек, който има потребност от поддръжка “, обясни Стоименова.
 2600 са подадените заявки за целева помощ от родители 2600 са подадените заявки за целева помощ от родители
Подадените до нощес заявки за целевата помощ от родители на деца до 14 годишна възраст, които ще гледат децата си до 21 януари, са...
Помощта касае фамилиите на карантинирани деца, родители на възпитаници, които се образоват в школо, минало към онлайн уроци преди 27 ноември по решение на педагогическите препоръки в учебното заведение, както и родители, които ще гледат децата си до 14-годишна възраст по време на втория локдаун, вземайки неплатен отпуск. Със заповед на здравния министър присъствените занятия за малчуганите от детските градини и учениците от 1-ви до 12-и клас са прекратени до 21 декември. Образователният министър Красимир Вълчев уточни, че в случай че епидемиологичната конюнктура разрешава,, всички от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в класните стаи след коледната почивка - от 4 януари, а от 5-и клас нагоре задачата е да учат присъствено по график след Нова година.
За целевата помощ може да се кандидатства до края на декември, само че колкото по-рано стане това, толкоз по-скоро родителят ще може да получи средствата, разяснява още зам.-социалният министър Стоименова. „ В момента предпочитано се обработват документи по издаването и обработването на помощи за родители, като се надяваме всички да получат средствата си преди Коледа. Водим диалози с “Български пощи ”, с цел да може и хората, които не получават по карта средствата си, също да бъдат оптимално облекчени “, сподели още Стоименова. „ Много е значимо да се съблюдава законът и децата до 12-годишна възраст да не бъдат оставяни сами и без контрол “, сподели още тя.
„ Монитор “ напомня, че по този начин наречената Коронавирус помощ може да се употребява няколко пъти, в случай че се постанова детето да бъде карантинирано или пък е минало към онлайн образование, т.е. не е с закрепен интервал. Същото важи и в случай че то е под карантина или пък не учи, или не посещава детско заведение заради изключителната епидемиологична конюнктура. Това обясниха от общественото министерство. Помощта е пропорционална на дните, в които детето е под карантина или учи вкъщи, прецизираха още от ведомството. Към момента всички малчугани в забавачките и учениците ще учат от у дома в границите на три седмици. Доходната граница за приемане на средствата е 915 лв. на член от фамилията. Това значи, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, в случай че месечният му приход е до 2745 лева
Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, в случай че месечният му приход е до 3660 лева Това ще разреши на родителите с по-висока подготовка, които получават заплати, близки до междинната за страната, да получат навременна поддръжка ако са останали без приходи. В едно семейство и двамата родители по един или различен метод са ощетени от наложените противоепидемични ограничения и се постанова да пресечен своята трудова активност. Те могат да комбинират, като единият да се възползва от мярката „ Запази ме “, а другият да бъде включен по мярката, която е в поддръжка на фамилиите, чиито деца са в отдалечена форма на образование “, разяснява Адриана Стоименова.
 Вземете си детегледачка, платена от страната Вземете си детегледачка, платена от страната
Безработни родители и такива, които желаят да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да претендент...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР