Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по

...
Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по
Коментари Харесай

Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература

Над 49 хиляди зрелостници се явиха през днешния ден на матура по български език и литература. Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху описа „ Косачи “ на Елин Пелин. Анулираните работи са 11.


По традиция пробата за матурата по български език и литература беше генериран в 5:30 ч. сутринта в Просветното министерство всред над 11 млн. вероятни комбинации.Тази година ориста отреди клавиша на компютъра да натисна аз.

За съчинението - или 41. въпрос - се падна 13-а тематика от общо 30 готови. От просветното министерство увериха, че приключване на теста не може да има.
Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: В момента един единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и работи по тези въпроси. Ако ме питате кои са въпросите не мога да ви кажа. Според мен в действителност се основава ненужно напрежение преди изпита, тези, които са учили ще се оправят.
Пред камерата ни влизащите на изпит зрелостници споделиха, че не се тормозят и са добре готови. И че избират Багряна, Далчев,Талев.

Вижте правилните отговори на теста по български език и литератураwww.mon.bg/upload/19693/BEL_21052019%2Bkey.pdf
Оказа се обаче, че съдбовната тематика 13 е „ Реалност и небивалица “ в описа „ Косачи “ на Елин Пелин.

Според специалистите на министерството Елин Пелин е доста прочут на учениците, учи се от началния до гимназиалния стадий.

Александър Трингов, специалист по български език и литература, МОН: Тяхната независимост е, несъмнено, да изберат дали да пишат интепретативно съчинение или есе.Темата е удобна и за единия и за другия род.
За да се спре пазаруването на матури, към този момент трета година изпитът по български език е разграничен на три модула. За първи път отдавна насам той е обособен и от изпита по български след 7. клас.
Резултатите от матурата би трябвало да са подготвени до 13 юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР