Над 47 млн. лв. е печалбата на преносния оператор за

...
Над 47 млн. лв. е печалбата на преносния оператор за
Коментари Харесай

"Булгаргаз" печели повече, а "Булгартрансгаз" има почти 500 млн. лв. по сметките си

Над 47 млн. лева е облагата на преносния оператор за първите 6 месеца на годината

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Булгаргаз " предвижда скок на цената на газа с над 14%

Окончателното искане за четвъртото тримесечие ще бъде оповестено на 10 септември, след което КЕВР би трябвало да се произнесе
11 авг 2018
България ще търси съглашение по газовото дело на Европейска комисия против БЕХ

Заради нарушение на антимонополното законодателство оптималната санкция може да бъде 330 млн. евро
19 юли 2018
" Булгаргаз " ще прибира непосредствено част от приходите на " Топлофикация София "
19 юли 2018
Облигациите на БЕХ за 400 млн. евро се търгуват и на борсата в София

Комисията за финансов контрол вписа емисията, която е качена за търговия и в Ирландия
9 юли 2018 Повече доходи и по-големи облаги регистрират " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " за първото полугодие на 2018 година, излиза наяве от докладите на двете държавни газови сдружения. Търговецът има доходи от 635.7 млн. лева, което е с 8% повече по отношение на същия интервал на предходната година. Печалбата преди лихви и налози на сдружението пък е 2.7 млн. лева, до момента в който през първите 6 месеца на 2017 година " Булгаргаз " бе на загуба от над 17 млн. лв..

Близо 185.6 млн. лева, или с 4% повече са постъпленията на преносния оператор. Положителният финансов резултат на сдружението се усилва с над 35% - от 34.7 млн. лева до 47.1 милиона.

По-малко, само че по-скъп газ

За интервала януари - юни тази година " Булгаргаз " е продал 17.24 млн. MWh природен газ на стойност 626.7 млн. лв., до момента в който през първо полугодие на 2017-а количествата са били 18.6 млн. MWh на стойност 579.9 млн. лв.. Нетният доход от продажба на природен газ за първото полугодие на 2018 година е 17 млн. лв., показват от публичния снабдител, до момента в който за същия интервал на предходната година тази активност е донесла загуба от 6.67 млн. лв.. Причината за фрапантната смяна е позитивна разлика сред среднопретеглена продажна цена и среднопретеглена доставна цена на природния газ от 0.17 лв. по отношение на негативна в размер на 1.35 лв. година по-рано.

Намаленото ползване на природен газ със 7.3% се изяснява със занижена консумация на сдружения в браншовете " Енергетика ", " Химия " и " Строителни материали ". По информация на " Булгаргаз " повода за това е пониженото през интервала януари – март ползване от топлофикационните сдружения поради по-високите температури, както и повреди при огромни потребители от химическата индустрия.

По-малко пренос, само че повече за вътрешни потребности

Към 30 юни 2018 година " Булгартрансгаз " регистрира доходи от директен транспорт на природен газ в размер на 99.7 млн. лева Това е с 10 милиона по-малко по отношение на същия интервал на предходната година. В същото време обаче тъкмо с толкоз се усилват постъпленията от транспорт на газ по националната газопреносна мрежа и доближават съвсем 44 млн. лева, като обяснението е в увеличените такси. Над три пъти нарастват и приходите от балансиране - от 2.2 до 6.8 милиона.

Въпреки това облагата от оперативната активност на сдружението от 43.9 млн. лева е с 600 хиляди лева по-малка по отношение на постигнатата през същия интервал на 2017-а. По-големият общ позитивен финансов резултат за " Булгартрансгаз " се дължи на приходите от финансови интервенции - 8.5 млн. лева През първото полугодие на предходната година това перо е донесло 7 млн. лева загуби за сдружението.

Наличните парични средства и еквиваленти на " Булгартрансгаз " се усилват с 63 млн. лева до 474.2 милиона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР