Над 4400 студенти приема Великотърновският университет през учебната 2022-2023 година.

...
Над 4400 студенти приема Великотърновският университет през учебната 2022-2023 година.
Коментари Харесай

Над 4400 студенти прие Великотърновският университет

Над 4400 студенти приема Великотърновският университет през образователната 2022-2023 година. Бакалавърските специалности са запълнени на 99.9%, като се чакат 1960 първокурсници. В магистърските стратегии приемът продължава да тече. Това оповестиха от ректорското управление на висшето образователно заведение, заяви " Труд бг ".

" До момента са записани 1637 души, към 250 претенденти са подали документи в третия банкет. Това значи, че магистрите се чака да доближат 1900. През септември започва и приемът в Центъра за подготовка и Департамента за продължаващо обучение и подготовка на педагогичен експерти.Около 60 са задграничните студенти във ВТУ, като измежду тях има от Украйна, Молдова, Русия, Китай и Нова Зеландия ", заяви доц.Димитър Симеонов, зам.ректор на ВТУ по образователната част.

Той добави, че към този момент приготвят приема за идната образователна година. Началото на акцията „ Рано рани " за бакалаврите ще е на 1 декември, а за магистрите напролет на 2023 година

ВТУ стартира новата образователна година две седмици по-рано с ремонтирани зали в Ректората, 6 нови виртуализирани зали за хибридно образование и лаборатория за цифрови запаси по история и археология. Те са построени по план „ Иновативно обучение в филантропични и обществени науки посредством цифрова промяна и рационализация на образователните стратегии ".

" Финансирането е по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020 и е на стойност над 4,1 млн. лева В рамките на плана ВТУ си партнира със Софийския университет„ Св. Климент Охридски ", Югозападния университет „ Неофит Рилски " и Техническия университет в Габрово. В програмата вземат участие и университети от Гърция, Полша и Румъния. В залите ще се организира хибридно образование по 4 нови взаимни магистърски стратегии, които оферират висшите учебни заведения. Това са „ Дигитална просвета: Език, литература, връзка ", „ Нова и модерна българска история: проблеми, модели, методология ", „ Дигитални връзки и медии " и „ Социални нововъведения и обществени политики ", осведоми проф.Милко Палангурски, зам.ректор на ВТУ по научните действия.

Той посочи, че някои от специалностите са държавна поръчка, а други- платени. Обучението ще се прави от преподавателите на четирите вуза, а студентите ще получават взаимна тапия.

" Това стана допустимо за първи път след законови промени, а първите магистри ще получат дипломите си през 2023г. Дигитализиран е и част от библиотечния фонд. Предвиждаме в идващите 10 години да се предлага 100% цифров артикул за обучение- учебници, пособия, спомагателни материали и презентации ", акцентира проф.Палангурски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР