Над 430 делегати от 240 общини се събраха на 37-ото

...
Над 430 делегати от 240 общини се събраха на 37-ото
Коментари Харесай

Румен Радев: В изоставащите региони трябва категорична намеса на държавата

Над 430 делегати от 240 общини се събраха на 37-ото общо заседание на Националното съдружие на общините. И домакинът в лицето на кмета на София - Васил Терзиев, и президента Румен Радев сложиха акцент върху финансовата децентрализация на общините.

" Местната власт е най-близо до хората. Нужно е да имаме ясна визия и да управляваме бюджетите си. Важен е разговорът с централната власт. Повишена е вероятността на София от постоянна към позитивна. Икономическият напредък в София може да се по-добри с влизането в еврозоната. За финансовата децентрализация се работи повече от 15 години. Тя ще даде сигурност и непоклатимост на градовете. В същото време тя слага на нови основи отчетността на общините. Ние управляваме парите на хората и би трябвало да ги харчим транспарантно. Участието на хората е основно за всеки един план ", съобщи кметът на София Васил Терзиев.

" Като видя толкоз доста познати лица се сещам, че съм обиколил цялата страна. Поздравявам всички, които са спечелили. За мен е привилегия, виждайки не просто картата на България, а и картата на доверието на българските жители. Вие сте на първа линия. Искам да изразя почитание към нашата високо виновна активност. Отвъд медийния звук остават милиони българи с тяхното всекидневие, грижи, проблеми и упования. Неслучайно хората виждат във вас властта в страната. В множеството рецесии точно кметовете се превърнахте в въплъщение на държавността, които гарантирахте резистентност на публичните процеси. Очакванията към вас порастват. Аз се старая да подкрепям градивен разговор с вас. Обещавам да бъда и там, където досега не съм съумял. Ние не можем да продължим да приказваме пожелателно и нереално за ръководството на общините, за демографската рецесия или за несъответствия. Трябва безапелационна интервенция на страната в изоставащите райони. Това не значи, че страната би трябвало да абдикира. Заставам зад вас за реализиране на финансова децентрализация за по-рационално разрешаване на проблемите. Законодателят няма решение по този въпрос. Либерализацията на цените на тока от 1 юли чука на вратата. Разбирам вашата болежка с изключение на пътищата, ВиК секторът, неприемливо е в 21 век да няма достъп до водоснабдяване и канализация. Също по този начин до какъв брой заслужено е отношението сред цена и качество ", сподели президнетът Румен Радев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР