Над 41 хиляди зрелостници се явяват на втора матура в

...
Над 41 хиляди зрелостници се явяват на втора матура в
Коментари Харесай

Повече от 41 000 зрелостници ще се явят на втора матура

Над 41 хиляди зрелостници се явяват на втора матура в четвъртък.
На 23 май в Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен разновидността за втория наложителен държавен изпит, който се организира по 13 предмета. Най-много зрелостници – 14 612, са избрали да се явят на изпит по британски език. Вторият най-желан предмет е биология , като матура по него са избрали да положат 11 076 възпитаници. По география тази година се чака да се явят малко под 6000 зрелостници. Изпит по философия ще държат 4287, а по математика – над 2200. Тест по история и немски език ще положат повече от 1000 дванадесетокласници, прецизира БГНЕС.
9500 квестора ще наблюдават за реда и за това зрелостниците да не преписват. Квесторите ще обезпечават пропускателния режим на входа на учебното заведение. Учениците би трябвало да носят персонална карта и служебна записка за допускане. В класните стаи се обезпечават двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на тъкмо избраните за тях места в залите. За матурата са планувани 3861 зали в 608 учебни заведения, а за изпитите по избор залите са 174 в 61 учебни заведения. Министерството на образованието и науката е подхванало нужните ограничения за безпроблемното осъществяване на всички изпити, като с изключение на квестори за естественото протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се организират изпити и ще се развъждат изпитните материали, е обезпечено и видеонаблюдение, с цел да няма опити за преписване и нарушение на разпоредбите за изпитния ден. На зрелостните изпити се употребява писалка с черен цвят.
Изпитите не престават 4 астрономически часа.
Матурата по непознат език и всички публични науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специфични просветителни потребности работят в обособени зали и имат два спомагателни часа за работа.
За математика и естествени науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.
Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.
Изпитът стартира в 8.00 часа.
Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 13 юни 2019 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР