Над 4000 се очаква да стартират в 34-ото издание на

...
Над 4000 се очаква да стартират в 34-ото издание на
Коментари Харесай

Атлети от цял свят пристигат за Софийския маратон, впечатляващ награден фонд

Над 4000 се чака да започват в 34-ото издание на Софийския маратон, което се обрисува като безспорен връх за последните години. Повече от 700 ще бъдът участниците от чужбина, което е два пъти повече от предходната есен, оповестява sofia2018.bg. Стартът е тази неделя в 9.30 часа пред Националния стадион „ Васил Левски “

И тази есен Маратон София е част от самодейност „ София – Европейска столица на спорта “, а към този момент има и доста мощен сътрудник. Точно на 11-ата си годишнина откогато стъпи в България, самолетна компания Wizz Air подписа контракт за спонсорство на едно от емблематичните спортни събития на българската столица, което към този момент носи неговото име. Превозвачът разгласи, че ще даде по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се употребява в границите на година за закупуване на самолетен билет до мечтана дестинация. Бонусите са планувани за започващите в главните дисциплини: типичен маратон 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, до момента в който за всеобщия или така наименуван „ юношески старт “ на 3 км наред с наградите за най-бързите, са обезпечени и награди от обичайна лотария.

„ Софийският маратон става все по-авторитетен и класен. За това приказва и присъединяване на доста положителни лекоатлети. За идната година планираме да създадем по-либерален регламента за джакпота и той да се печели от събралите най-вече точки, “ сподели на конференция през днешния ден министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Откриването на маратона е на 15 октомври, от 9.30 ч., пред Националния стадион „ Васил Левски”. В 9.40 ч. ще бъде обещано началото на всеобщия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и по-късно през 10 минути ще започват записаните в останалите дисциплини.

„ Не са доста градовете, които могат да се похвалят с дългогодишна история на техните маратони. Вярвам, че софиянци ще проявят схващане, че в неделния ден част от улиците ще бъдат затворени за прекосяването на спортистите. Радостно е, че броят на чужденците се е удвоил и още веднъж доста мощно в събитието участва благотворителната идея. Новото в това отношение е планът, който набира средства за деца с множествени увреждания за обезпечаване на рехабилитатори в дневен център „ За вяра “. Маратонът още веднъж е част от самодейност „ София – Европейска столица на спорта, която за идната година възнамерява над 89 събития за даване нови и нови благоприятни условия на хората да спортуват и да живеят интензивно, “ сподели Елен Герджиков, ръководител на Столичния общински съвет и ръководител на Фондация „ София – Европейска столица на спорта “.

От името на БФЛА президентът на централата Добромир Карамаринов изрази задоволството си, че маратонът непрестанно се развива и прогресира, като насочи специфични благодарности към Анатоли Илиев, съхранил и в сложните години интереса и известността на събитието.

„ Българският олимпийски комитет има достойнството и отговорността да бъде част от това събитие повече от 10 години. С наслада означаваме, че от година на година маратонът става все по-авторитетен, забавен, известен, “ сподели Белчо Горанов, общоприет секретар на БОК.

„ Софийският маратон направи доста значима крачка към своето още по-добро и влиятелно бъдеще, “ съобщи Анатоли Илиев, главен уредник на маратона през годините и сега орг. секретар на София – Европейска столица на спорта. „ Всяка година маратонът концентрира голям медиен и публичен интерес, с него са свързани значими благотворителни и обществени дела. Само за предходната година сходни благотворителни начинания събраха около Маратон София близо 50 000 лева Ето за какво съм убеден, че с общи старания можем да създадем нещо в действителност потребно за положителното бъдеще на Маратон София, “ сподели още Илиев. Той заяви още, че над 2800 са декларирали присъединяване в дългите дистанции, а с участниците в всеобщия старт общият брой спортисти в неделя се чака да е над 4000.

Интересът към Софийския маратон се укрепва тази година и от обстоятелството, че двама са с късмет да завоюват супербонусите от по 20 000 лева във веригата от маратонски бягания в България. За втора поредна година мотото „ Бягането като метод на живот “ сплотява три огромни спортни събития. След Стара Загора на 2 април и Варна на 7 май, в този момент финалът на веригата отново ще бъде в столицата.

Организаторите още веднъж обезпечават атрактивен награден фонд за поредицата от маратони. Особено впечатляващ е спомагателният
бонус от 20 000 лева при мъжете и при дамите, очакван отново за общо най-хубаво показване в трите маратона в една година посредством класиране по специфична точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за продобиване на огромния бонус се изискват най-малко 25 т.

Общият награден фонд и тази година е впечатляващ – над 60 000 лева Победителите при мъже и при дамите в класическия маратон ще получат по 8000 лева, подгласниците им по 4000 лева и т. н. до 10-о място – 400 лева Наред с това ще бъде разиграна лотария с 20 награди измежду всички приключили всеобщото тичане на 3 км.

За положителното въодушевление са планувани доста други призове, викторини и занимания. Отново специфична „ Арка на спечелилия “ ще бъде построена в зоната на старт/финала, пред нея участниците и феновете ще могат да се снимат за спомен и да си вършат селфита със спортните звезди. Парични награди ще има и за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени с орден за присъединяване като спомен от събитието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР