Над 4000 български студенти ще отидат на бригади по програмата

...
Над 4000 български студенти ще отидат на бригади по програмата
Коментари Харесай

Над 4000 български студенти отиват на бригади в САЩ

Над 4000 български студенти ще отидат на бригади по програмата Work and Travel в Съединени американски щати през този летен сезон. Това разгласи за TravelNews Росица Панчева, шеф на туроператора „ Юзит Калърс “, който е най-големият сътрудник на американската стратегия за интернационален културен продан у нас. Пътуванията стартират главно през май и юни, като интервалът на престой е до 6 месеца. Според Панчева към момента няма да бъдат достигнати равнищата от преди пандемията, когато са ходили в Съединени американски щати над 5000 студенти. „ Причината е, че бяха изпуснати два випуска студенти по време на Ковид-19, които не познават програмата. От друга страна към този момент и в България и в Европа могат да се изкарват положителни пари в туризма през лятото, защото на всички места има апетит за фрагменти “, изясни Панчева.

Фокусът на бригадите в Съединени американски щати е преместен върху преживяването, пътуването и живот без родителите, а не толкоз за изкарването на пари, както е било преди 15-20 години, сподели тя. Традиционно максимален е ползата към Източното крайбрежие - Бостън, Кейп Код, Атлантик сити, остров Мартас Винярд и Аляска. Но има работодатели и в Маями, Вирджиния бийч и в Лос Анджелис.

Румяна Сотирова, управител обменни стратегии в „ Юзит Калърс “, изясни, че най-вече свободни позиции има увеселителните паркове, хотели и заведения за хранене. „ Много от студентите желаят да са измежду природата и по тази причина избират Аляска “, акцентира тя. Най-много български студенти са пътували по програмата Work and Travel в Съединени американски щати през 2013-2014 година, когато броя е достигала 12 000, добави Сотирова. След влизането на България в Европейския съюз и свободното напредване без визи и благоприятни условия за работа, са понижили интереса към Съединени американски щати.

През 2023 година няма да има ограничавания в броя на българските студенти, които могат да се явят на изявление за J1 виза в американското консулство и да заминат на бригада в Съединени американски щати, оповестиха неотдавна от посолството. По време на коронавирус пандемията пътуването на български студенти по програмата беше затруднено както заради строгите условия за достъп в страната, по този начин и поради понижения административен потенциал за обработка на подадените документи и осъществяване на изявленията с всички претенденти. Американските работодатели също имат интерес от присъединяване на повече студенти в програмата и намалелият брой отпътували беше отчаяние и за тях. Този недостиг докара и до повишаване на заплащането, което през т.г. на някои места доближи до 15-20 $ на час.

Интервютата стартираха през февруари и ще продължат до юни 2023 година При нужда ще бъдат включени спомагателни дни от календара, увериха от посолството на Съединени американски щати. В случай че има закъснели претенденти, те ще могат да се явят на изявленията и след 15 юни, само че на общо съображение дружно с останалите претенденти за визи.

И през 2023 година ще работи така наречен Dropbox процедура - подаване на документи по програмата Work and Travel без осъществяване на изявление. До нея се позволяват студенти, които към този момент са пътували сполучливо до Съединени американски щати по същата стратегия, не им е била отказвана виза и не се образоват в първи или финален курс в университета.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР