Над 400 турлаци от двете страни на сръбско-българската граница участваха

...
Над 400 турлаци от двете страни на сръбско-българската граница участваха
Коментари Харесай

Над 400 турлаци от двете страни на сръбско-българската граница участваха в кулинарно изложение „Прженияда“

Над 400 турлаци от двете страни на сръбско-българската граница участваха в кулинарно ревю „ Прженияда “, сподели ръководителят на турлашко сдружение „ Ждребче “ - Белоградчик Любомир Веселинов.
Изложението се организира за първи път в сръбското село Ошляне, махала Старо село, като участници в него са били жителите на погранични села от двете страни на границата сред България и Сърбия, българските - Салаш, махала Куцаровци, Крачимир, Дъбравка и Ошане и сръбските Ошляне, Ново Корито, Мали извор, гр. Бор и други.
След оспорвана конкуренция и забавни кулинарни изкушения, типични за турлашката кухня, показване на разнообразни типове сладка, туршии и домашно приготвени артикули, са излъчени и най-добре представилите се участници. Първото място бе присъдено на Деян Ранчич, отличен с диплом и дамаджана за вода (кръчак), а второто място бе поделено от Зорица Йеленкович и Татяна Каменова от махала Куцаровци, наградени с диплом и гърне за варене на фасул. Почетна грамота за принос в организирането на кулинарното ревю бе връчена и на турлашко сдружение „ Ждребче “.
Кулинарната среща сред членовете на турлашките  дружества „ Ждребче “ и „ Тимочана – Торлака “ e траяла с национални песни и хора в осъществявания на сръбски национален оркестър с живописен началник Деян Крстич. По време на кулинарното ревю, в което са взели участие близо 400 турлаци, бяха показани достоверни женски турлашки носии. Проведе се и нанагорнище на връх „ Яношица “  (980 м.) от представители на туристическите сдружения в Ниш, Княжевац и Зайчар, сподели още Веселинов.
Деян Крстич - ръководител на сръбското турлашко сдружение „ Тимочана – Торлака “ заяви, че самодейността за кулинарно ревю „ Прженияда “ ще се трансформира в традиция и ще се организира всяка година в първата събота на месец септември.  Договорено е и в бъдеще да продължат контактите и съдействието сред българското и сръбското турлашки сдружения и сред селата от двете страни на границата - Ошане и Ошляне, добави Любомир Веселинов.
Торлаците или наричани още турлаци са етнографска група в Северозападна България, която обитава регионите към българо-сръбската граница, започващи от р. Тимок до Тодорини кукли и се простират до Белоградчишките скали на Стара планина, съгласно оповестено в уеб страницата " Българска етнография " теренно-изследване на турлаците с създател Светлана Антонова. В административно отношение това са селищата от Видинска и Монтанска област. В област Видин са селата Салаш, Стакевци, Праужда, Репляна, Гюргич, Буковец, Плещивец, Боровица, Върбово, Извос, Пролазница, Яновец, Орешец, гр. Белоградчик, Скомля, Дъбровка, Крачимир, Сливовник, Острокапци, Протопинци, Върба, Струйн дол, Димово, Кладоруб, Калугер, Бостан, Вещица, Ошане, Раяновци, Търговище, Чифлик, Чупрене, Горни и Долни Лом. В област Монтана са селата Превала, Горна лука, Митровци, Железна, Мартиново, гр. Чипровци, Копиловци, Дълги дел, Дива Слатина, Говежда, Котеновци.
Характерни за турлаците са техният акцент, характерна кухня, традиции и национални носии. Турлашки диалекти е общо название, с което се отбелязват славянските диалекти в Източна Сърбия в това число и в част от Косово, северозападната част на Република Македония, Западна и Северозападна България; на крашовените в Румъния, за които се счита, че са емигрирали още след 1370 година, както и на гораните в Косово и Албания. Днес се счита, че турлашкият диалект принадлежи към западнобългарските приказва. Като Белоградчишко-Трънски на територията на България са обособени Белоградчишки, Годечки, Трънски и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР