Над 400 общински язовира в страната имат нужда от спешен

...
Над 400 общински язовира в страната имат нужда от спешен
Коментари Харесай

Над 400 язовира в страната имат нужда от спешен ремонт

Над 400 общински язовира в страната имат потребност от незабавен или спешен ремонт, съобщи Българска национална телевизия.

Много от тях са построени в средата на предишния век и поради липса на средства не са били поддържани от локалните управляващи. Затова измененията в Закона за водите дават право на всяка община да трансферира водоемите за стопанисване на страната. 

В Пловдивско да вземем за пример язовирите са над 300, а една десета от тях са рискови.

На територията на община Първомай няколко водоема заплашват инфраструктурата и по тази причина имат потребност от незабавен ремонт, споделят от общината.

В множеството случаи поради неналичието на средства местните управляващи не могат да поддържат личните си язовири. С новия закон до 7 октомври обаче всяка община ще може да ги трансферира на страната. Решението ще взима общинският съвет.

Поддръжката ще се реализира от държавно сдружение, което ще разполага с 500 милиона лв. за ремонт на язовирите в сериозно положение.

Всяка община ще би трябвало да изготви и лист с подредба на язовирите. Така евентуално рисковите за популацията водоеми, ще бъдат обект на незабавни дейности.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР