Над 400 млн. лева годишно губи държавата заради феномена "заплата

...
Над 400 млн. лева годишно губи държавата заради феномена "заплата
Коментари Харесай

НАП: Над 400 млн. лева годишно губи държавата заради скрити осигуровки

Над 400 млн. лв. годишно губи страната поради феномена "заплата в плик ", заяви представителят на Националната организация за приходите Росен Бъчваров.

Съвместно приходната организация и Главната ревизия по труда са създали калкулатор, в който всеки може да пресметна какъв брой губи персонално, в случай че получава част от трудовото си заплащане в сивия бранш.

Над 60 на 100 от работодателите са оценени като рискови за укриване на налози и осигуровки, заяви представителят на приходната организация Росен Бъчваров. Загубите са освен за хазната, само че и персонално за служащия:

"Ако, да вземем за пример, човек получава 1000 лева в реалност, само че работодателят му заплаща осигуровки на сумата от 500 лева, дълготрайната загуба с калкулатора, който сме създали, демонстрира загуба от порядъка на 60 000 лева ", сподели Бъчваров, представен от БНР.

Най-рискови са секторите строителство и търговия на дребно. А, в случай че човек се тормози, че ще изгуби работата си, в случай че подаде сигнал, може да го направи анонимно в Инспекцията по труда, безапелационна е Дина Христова от институцията:

"Факт е, че най-често сигналите се подават точно свързани с осъществяване на трудовите правни отношения - възникването им и работното време и заплащането на труда, а не толкоз за условия на труд, здраве и сигурност “, сподели Христова.

От началото на годината до октомври в инспекцията са подадени общо 5 000 сигнала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР