Над 400 млн. души блокирани в домовете си в Китай,

...
Над 400 млн. души блокирани в домовете си в Китай,
Коментари Харесай

Коронавирусът и борсовата инфекция

Над 400 млн. души блокирани в домовете си в Китай, с цел да се избегне разпространяване на болестта.

Осем % поевтиняване на китайските показатели за един ден е събитие, което не се вижда постоянно на тържищата, изключително на огромните. Поводът за разпродажбите на акции стана епидемията от 2019 - nCov - грипният вирус, който докара до прекъсване на полетите към Китай и блокира цели градове и провинции в страната.

Но не коронавирусът е директната причина, а по-скоро икономическият резултат от заболяването. Но икономическият вирус се оказа елементарно лечим с нормалното лекарство на централните банки, а точно свръхдоза ликвидност. Като се прибавят и мощно рестриктивните ограничения на Китай, в това число ограничение на огромните покупко-продажби и възбрана на късите продажби, не е учудващо, че спадът на показателите беше преодолян за една седмица. Това е нищо на фона на новините за повече от 400 млн. души блокирани в домовете си, с цел да се избегне разпространяване на болестта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Коронавирусът и икономическия вирус

Бившият началник на Федералния запас Алън Грийнспан описваше в записките си по какъв начин банкерите са били сюрпризирани от смисъла на веригата от доставки, когато атентатите от 11 септември блокираха авиотранспорта. Същото се случва и в този момент, като се съди по новините на обособени компании, зависещи доста от доставките от Китай. Големи индустриални предприятия затвориха производствата си след края на почивната седмица за китайската Нова година, като удължават периода за отваряне за средата на месеца и даже по-късно.

Ето и един образец по какъв начин това се трансферира в чужбина: Hyundai Motor трябваше да затвори заводите си в Южна Корея, тъй като не получава елементи. Около 40% от производството на компанията е в китайски фабрики и това е задоволително, с цел да блокира всичката активност на концерна. Коронавирусът принуди управляващите да лимитират придвижването на хора в градовете, а самите служащи на компаниите избират да стоят по домовете си и да се предпазят от болестта. Въпреки че през уикенда беше оповестено известно понижение на броя на новите инфектирани случаи, огромните градове остават затворени за най-малко седмица-две. Чуждестранните компании желаят от държавното управление да се възвърне производството, което надали ще стане толкоз бързо и елементарно. Полетите и превозът са парализирани, което се отразява и в цените на суровините и на фрахтовете. Темповете на спад на интернационалния превоз са съвместими с това, което видяхме през 2008 година

Кои браншове са наранени?

Китай е фабриката на света и за доста компании тя е съществена индустриална база. Apple е образец за това. Но Китай е и огромен пазар, който е важен за доста производители на потребителски и индустриални артикули. Германските компании от автомобилния бранш към този момент изпитват усложнения, само че когато стане въпрос за американските сдружения, софтуерните компании са единствените наранени . Производителите на чипове са най-големите експортьори от Съединени американски щати, като техните артикули се влагат в съвсем всички индустриални артикули, които излизат от заводите в Китай.

Транспортът и туризмът са идващите браншове, които ще усетят в мощна степен вирусната зараза. Добивът на минерали и петролният бранш ще пострадат индиректно, тъй като цените на суровините ще отчетат съществено понижение по отношение на няколко месеца обратно, макар че износът от Съединени американски щати към Китай не е огромен. За останалите и изключително за отбранителни браншове като комуналните услуги и недвижимите парцели няма да има никакво значение за финансовите резултати. Но остава отворен въпросът дали отражението върху американския пазар ще бъде единствено през коефициентите за оценка или ще се усети и върху корпоративните облаги.

Без суматоха

Това е посланието от Световната здравна организация и от западните държавни управления. Няма смисъл да се спори дали това е вярно или не, само че икономическите резултати към този момент са адресирани единствено от централните банки. При това по единственият " работещ " метод - с наливане на ликвидност на пазарите, което ограничи мощно спада на китайските показатели и изпрати американските на нови върхове. Голям е рискът пазарът да се разсъни някой ден с голяма разлика сред фундамента, т.е. корпоративните облаги и оценката на акциите. Така както стана през 2015 година отново заради закъснение в китайската стопанска система. Тогава Тръмп завоюва изборите и с помощта на данъчните облекчения сътвори предпоставките за скок на фондовия пазар. Рецесията на облагите не се трансферира като криза на стопанската система, само че оценката на пазара през днешния ден е доста по-висока и надлежно такава е и заплахата от мощни придвижвания на показателите надолу.

Пазарът се приготвя за тези опасности. Например, огромна част от придвижването нагоре на показателите се дължи на дребното на брой големи софтуерни компании . Tesla също има принос за растежа на NASDAQ, като повишаването на компанията не е стабилно и трайно. 30% от фирмите обаче са под 50-дневните междинни, което не се вижда постоянно при връх на пазара. Индексът Russell 2000 на фирмите с дребна капитализация също изостава от общия тренд дружно с транспортния бранш. Те не удостоверяват позитивната наклонност и в случай че не компенсират изоставането си доста скоро, това е знак за нестабилен прогресивен тренд.

Как да се влага в тази конюнктура?

Вариантите за развиване на обстановката са два. Първият е в границите на тази седмица да има възобновяване на работата на промишлеността и стопанската система като цяло в Китай. Това е като 3-седмична почивка, която ще смъкна растежа на страната до нулата, само че няма да има трайно световно отражение. Печалбите на щатските компании от експортните браншове евентуално ще са отрицателна изненада за Уолстрийт, само че не доста. Институционалните пари към този момент се насочват към отбранителни браншове, а златото и облигациите стоят градивно на фона на върховете на Уолстрийт.

Възможност за спекулативни облаги ще има при петрола, медта и наранени компании (авиотранспорт, туризъм, чипове), в случай че до края на седмицата забележим положителни вести. Корекцията на целия пазар ще стане факт, когато фирмите полеят със студена вода вложителите със своите прогнози за първото тримесечие.

Вторият сюжет е в доста по-бавно стабилизиране на обстановката . Период от още няколко седмици на карантина ще има доста отрицателен резултат за промишленостите, които разчитат на доставки или произвеждане в Китай. Това освен усилва заплахата от разочароващи прогнози на щатските компании, само че и може да докара до под паника разпродажби, които да влошат позитивната техническа картина на пазара.

* Авторът е основен капиталов съветник в " Елана трейдинг "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР