Над 400 коли на ден се блокират със скоба в

...
Над 400 коли на ден се блокират със скоба в
Коментари Харесай

ЦГМ бърка в джоба на над 400 столични шофьори дневно

Над 400 коли дневно се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината наложително „ закопчаните “ коли са 128 317, а за цялата 2018 година са 152 011, сочи информация на Центъра за градска подвижност (ЦГМ), направена за „ Монитор “.

За да се оправи с казуса с неправилното паркиране, през 2018 година от общината купиха 10 нови паяка. Специализираните коли за пренасяне на погрешно паркирани коли костват 2,5 млн. лева и са взети на лизинг за 5 години.

Средства се отделиха и за колите на екипите, които поставят скоби. С новите паяци в града се движат общо 18 репатрака на ЦГМ.

Приходите от паркиране в зоните за 2018 година са 13,8 млн. лева, като малко над 2 млн. от тях са от продажбата на талони за почасово платено паркиране. Останалите средства са от известията през мобилните оператори.

От 1 януари до 30 септември тази година 12,2 млн. лева са влезнали в касата на ЦГМ Отново жителите избират да заплащат за паркиране в зоните с есемес.

Във втория по-големина град у нас – Пловдив, общината разполага с четири паяка. Таксата за репатриране на погрешно паркиран автомобил, дружно с престоя му на наказателния паркинг до 20 часа след повдигането, е 60 лв..

Всеки идващ час на наказателния паркинг се таксува по 1,80 лева 366 500 лв. са постъпленията от вдигнати с паяк погрешно паркирани коли в града под тепетата, оповестиха от кметството за „ Монитор “.

Сумата е насъбрана от санкции на нередовни водачи за първите 10 месеца на тази година. В съпоставяне със същия интервал на предходната година постъпленията от общинския паяк тогава са били 358 200 лв..

В Бургас пък синя зона действа от осем години, като досега е повишена 7 пъти. Таксите за платено паркиране в центъра бяха въведени през 2011 година за първи път и обхващаха непретенциозен периметър от 680 паркоместа.

Още на идната година обаче синята зона стартира стремглаво да пораства и към този момент е обхванала целия необятен център и елементи от кварталите “Възраждане”, “Братя Миладинови”, “Лазур” и “Зорница”.

В момента в синята зона има над 5000 паркоместа. От предишното лято в града бе въведена и зелена зона край Морската градина. Цената за час престой в двете е закована на 1 лев, а заплащането става с есемес или с автомат за самотаксуване. Ако се окаже, че паркирането в зоните не е заплатено, то возилото на секундата се закопчава със скоби.

Свалянето им коства 25 лв.. Отделно от това няколко паяка наблюдават непрекъснато за реда, а освобождението на автомобил от наказателния паркинг коства сред 43,20 и 62,40 лв.. Средно по 50 водачи дневно отнасят наказания за погрешно или неплатено паркиране в региона на зоната.

В морската ни столица – Варна, репатрираните коли от паяци от началото на годината са 7416, оповестиха от Оперативна програма „ Общински паркинги и синя зона “.

Двата профилирани автомобила, които обслужват града, са направили и 967 съдействия за пренасяне на коли, които пречат на компаниите, осъществяващи действия по осъществяването на инфраструктурни планове.

Постъпленията от активността на паяците единствено за 9-те месеца на годината са към 300 хиляди лв., а до момента събраните в бюджета суми доближават 360 000 лв..

Още толкоз са постъпленията и от синя зона, като събраните средства се употребяват за рехабилитация на уличните платна и облагородяване на кварталите.

Предстои разширение на синята зона във Варна, както и въвеждане на денонощен режим на работа на паяците. За синя зона бяха закупени нови 18 лекотоварни електроавтомобила за над 1 млн. лева, с които инспекторите да управляват паркирането в града.

Два паяка има във Велико Търново, които подвигат погрешно паркираните и създаващи заплаха за придвижването коли. Те прибират на ден приблизително по към 30-40 коли.

Според информацията от общинското дружество "Организация на придвижването. Паркинги и гаражи " предходната година облагата от паяците е била 55 хиляди лева Таксата за освобождение на вдигната кола е 42 лева, а в случай че автомобилът към този момент е отвеян на наказателния паркинг, там се начислява и по 2 лева на час за престоя му.

Репатриращият автомобил в Добрич е един. Той работи от 21 януари тази година. Прибирането на погрешно паркираните коли на територията на целия град се реализира от звено „ Синя зона” към общинското дружество „ Паркинги и пазари “.

Екипът, който прави репатрирането, се състои от касиер – паркинг, кранист и служител на реда, а наказателният паркинг се обслужва от 5-ма касиери – паркинг. От началото на активността на паяка до сегашния миг са репатрирани 580 автомобила.

Глобата, според общинската разпоредба за организацията, сигурността на придвижването и дисциплината на водачите на транспортни средства и пешеходците, е 50 лева

По улиците на Стара Загора също се движи единствено един репатрак. Интересното е, че в града на липите през 2017 година санкцията за откарване на кола на углавен паркинг бе понижена фрапантно от 60 на 30 лева

Поради финансови аргументи компанията от Пловдив, която е била ангажирана да прави тази активност, едностранно приключи контракта си с общината, напомнят от администрацията.

По данни на отдела за запазване на публичния ред и ръководство на рецесии през 2016 година паякът е вдигнал 4449 паркирани в зелената зона автомобила, като в 1527 от случаите казусът е бил решен на място.

Следващата 2017 година обработените коли са били 3581, притежателите на 1402 са предпочели да платят санкцията от 15 лева преди репатраторът да е потеглил.

Сходни са данните и за 2018-а година, а до края на септември откараните от паяка са достигнали 2234 бройки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР