Над 400 гайдари от Родопите и не само в продължение

...
Над 400 гайдари от Родопите и не само в продължение
Коментари Харесай

Над 400 гайдари свирят в Стойките - родното село на Апостол Кисьов

Над 400 гайдари от Родопите и освен в продължение на два дни свирят в памет на Апостол Кисьов.  Той е изтъкнат родопски фолклорист, музикант и диригент, създател на оркестър " 100 каба гайди ", отбор за достоверен фолклор " Борика " - с. Стойките, Детско-юношеския фолклорен отбор.
За повторно в смолянското село Стойките през днешния ден и на следващия ден се организира отдаден на него народен гайдарски събор.  Той се провежда от Министерство на културата, община Смолян, читалище " Пробуда 1903 " - Стойките, Граждански процесуален кодекс " Борика " - Стойките и „ Пампорово “ АД.
В двата дни със свои изяви ще вземат участие 10 състава от цялата страна, има реализатори както на каба, по този начин и на джура гайда. Ще се включат също гайдар от Холандия със брачната половинка му певица.

Мария Кисьова - снаха на бележития фолклорист и ръководител на локалното читалище, съобщи, че главната им цел е запазване на родопската ария и гайда, приобщаване на всички гайдари, обединяване на гайдарите от цялата страна, поддържане на гайдарското изкуство.
„ И още - да се събират тук реализатори, да се веселят и да се помни името на Апостол Кисьов “, акцентира тя.
Откриването на събора стартира с поднасяне на венци и цветя пред паметника на обединителя на гайдарите Апостол Кисьов в родното му място.
След това стотици гайдари от страната, водени от родопските оркестри „ 101 каба гайди “ и „ 100 каба гайди “, минаха в шествие до сцената.
„ Днес е един огромен християнски празник Кръстовден. Светият кръст е с нас от рождението до края и ни дава сили. За мен е голяма привилегия и чест на този ден да бъда тук с вас на откриването на втория народен гайдарски събор в памет на Апостол Кисьов “, сподели кметът на Смолян Николай Мелемов.
По думите му Апостол Кисьов е освен огромен родолюбец и фолклорист, само че е основал доста гайдарски школи, измежду които именитите „ 100 каба гайди “. С изявата на този оркестър през 1861 година на събора в Рожен се слага началото на гайдарството в Родопите.

„ Всички ние се прекланяме пред него, само че желая да благодаря и на всички гайдари - дребни и огромни, за това, което вършат. Това ни прави българи, да бъдем горди, да сме покрай корените “, сподели Мелемов.
Водещ на проявата е примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. Тя изясни, че е на събора освен тъй като на 75% е стойченка, а поради Апостол Кисьов, който познава персонално, и тъй като Родопите заслужават този събор.
„ Както споделя и Мария Кисьова, дано се разпространява и планината, и гайдата! Нека има гайдарите къде да се съберат без да се състезават, да посвирят, да се видят, да си поговорят “, уточни водещата. 
Пред публицисти Бабаджанкова показа, че най-милият й спомен от този изтъкнат родопски музикант е когато й разказвал по какъв начин майка й и татко й се събирали в читалището, където се влюбили. А и когато си говорили с него за пчели и мед.
„ Той беше пчелар, събираше и раздаваше мед. Няма инцидентно в това, че е събрал толкоз доста пчели и толкоз доста гайдари. Всеки гайдар е характерище. От глезльо гайдар не става. Те всички са мощни характери и да успееш да събереш толкоз доста хора и да те слушат е извънредно мъчно “, обобщава водещата.

По думите й Апостол Кисьов е една велика персона, която поколенията би трябвало да помнят и знаят отсега нататък.
„ Колкото и малко хора да са останали тук, даже един да остане в Стойките и ми каже, че вършат събитие за Апостол Кисьов – потеглям, тъй като тези хора са паметта на България “, акцентира Веселина Бабаджанкова.
Гайдата е от много време знак на Родопите. И това стана с провеждането на гайдарски надсвирвания и стотици събори.
„ Но към този момент би трябвало да се гони и качество като се вършат такива събори. Днес ще има учебно заведение за гайди. Който има копнеж, да пристигна и да види какво съставлява този инструмент “, означи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР