Над 40 души са били измамени със самолетни билети от

...
Над 40 души са били измамени със самолетни билети от
Коментари Харесай

Кой стои зад фалшивата самоличност на Александър Николов?

Над 40 души са били излъгани със самолетни билети от подправения Facebook профил на Александър Николов. От прокуратурата обявиха, че жертвите са платили 20-30 хиляди лв.. Сигналите са подадени в ГДБОП. Разследващите са открили, че измамникът се намира в България. Как един виртуален профил съумя да подмами десетки и кой стои зад подправената идентичност на Александър Николов ще разберем от репортера ни Тихомир Игнатов.

Кирил Иванов живее от няколко години във Англия. Попада в схемата " Александър Николов " откакто търси евтини самолетни билети към България. Пътуването въпреки всичко се реализира, само че офертата се оказва прекомерно съмнителна.

Кирил Иванов: При последното ми прибиране в България самолетния ми билет е бил на стойност 400 евро, аз съм му превел 130 паунда. Билетът, който той е закупил е съвсем на двойна цена от тази, която аз съм превел. Не знам какъв вид машинация е това. Дали е финансова или се търси събиране на персонални данни.
Кирил споделя, че поддържа другарството си с измамника от 2013 година Бил притеглен от общите познати, фотосите и мненията. Никога не е виждал лицето му, чували се само по телефона. Според Кирил зад подправения профил стои незаконна група, а не един човек.

Кирил Иванов: Аз няма да си хвърля по този начин парите на улицата. Гради доверие в продължение на години с помощта на потвърдени имена, потвърдили се в България.
Във Facebook " Александър Николов " печели доверие с добре подбрани фотоси, фрагменти от задокеански полети и екзотични дестинации. Коментира политически събития и настоящи тематики от дневния ред на обществото. Никога обаче не се изправя лице в лице с жертвите си.

проф. Калин Гайдаров, престъпен психолог: Това го освобождава от известното вътрешно напрежение, което може би се появило, в случай че той действително се пробва да измами един човек лице в лице.
Според ИТ експерти основаването на сходен вид профили не е мъчно, а случаите на открадната идентичност стават от ден на ден.

Борис Гончаров, експерт по осведомителна сигурност: Снимките доста елементарно могат да бъдат взети от истинския профил, в случай че има подобен. За хакване мъчно може да приказваме. По скоро може да приказваме за похищение на акаунт.
Според специалистите следите на индивида, който се крие зад профила на Александър Николов, са леснопроследими.

Борис Гончаров, експерт по осведомителна сигурност: За фотосите елементарно може да се откри дали са манипулирани. Това е относително елементарно механически. Да се откри кой е също не е толкоз мъчно, тъй като Facebook поддържа много съществени регистри от кое място тъкмо влиза дадения консуматор.
В действителния живот Александър Николов най-вероятно е Спас Василев от Кочериново. Василев влиза в престъпните летописи преди шест години с същинското си име. Тогава завлича благоевградско семейство още веднъж с евтини самолетни билети. Потърсихме фамилията на фейсбук-измамника, само че без резултат. Съседите, описаха, че не са го виждали от години.

- Може да има 5-6 години не съм го виждала.


- Умно, доста положително дете беше. Като се учеше тука от първите възпитаници беше.

Според класния началник на Спас, той от дълго време живее във Франция.

Стоян Иванов: Честен беше, водещ възпитаник в класа беше. Нищо неприятно не мога да кажа...

Спас Василев е несемеен. Според локалните хора през последните години все по-рядко идвал в родното градче.

  Министерство на вътрешните работи отхвърля да е арестуван измамникът от Facebook Министерство на вътрешните работи отхвърля да е арестуван измамникът от Facebook
Мъжът, който се показва като Александър Николов и измами десетки души с подправения си профил във Facebook, не е арестуван. Това обявиха за Българска национална телевизия от Министерство на вътрешните работи и...

На кого са фотосите в профила на Александър Николов?

Александър Николов не е единственият лъжец в мрежата. За различен подобен случай се споделя в най-новия документален филм в рубриката ни " В кадър " - " Кой е против теб в мрежата ", който ще бъде излъчен довечера. Филмът разисква тематики, значими за всеки консуматор в обществените мрежи, както ѝ нуждата от нов вид образование по осведомителни технологии в учебно заведение. Вижте фрагмент от кино лентата.

 Човек с подправена идентичност във фейсбук Човек с подправена идентичност във фейсбук "ужили " с пари доверчиви хора
Измама въз основата на добре построен авансово имидж - това е следващата скица за печелене на пари във фейсбук. Александър Николов обявява приятелств...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР