Над 40 държави призоваха Русия да изтегли войските си от

...
Над 40 държави призоваха Русия да изтегли войските си от
Коментари Харесай

Над 40 държави призоваха Русия да предаде Запорожската АЕЦ на Киев

Над 40 страни приканиха Русия да изтегли войските си от територията на Запорожската атомна електроцентрала и да я съобщи на Украйна. Това се споделя в изказване, оповестено от задачата на Европейски Съюз към организациите на Организация на обединените нации във Виена.

" Разполагането на съветски войски и оръжия в атомната електроцентрала е недопустимо ", се споделя в документа, подписан от представители на 42 страни, измежду които всички страни - членки на Европейски Съюз, както и Съединени американски щати, Англия, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Япония и други. Според тях дейностите на Русия нарушават правилата за сигурност, които всички членове на Международната организация за атомна сила (МААЕ) са длъжни да съблюдават.

В изказването се споделя, че Русия би трябвало да съобщи контрола върху атомната електроцентрала на Киев и едвам тогава специалистите на организацията ще могат да инспектират централата. Подписалите също по този начин показаха цялостната си поддръжка за напъните на генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси да подсигурява сигурността на оборудването.

През последните дни украинските сили са нанесли няколко удара по територията на АЕЦ " Запорожие ", настояват от Москва. В множеството случаи офанзивите са отблъснати от системите за противовъздушна защита, само че са регистрирани снаряди, които са попаднали в инфраструктурата и в зоната за предпазване на нуклеарни боклуци. От своя страна Украйна твърди, че офанзивите са дело на Москва и са способ за " нуклеарно изнудване ".

Запорожската АЕЦ е най-голямата в Европа и създава една четвърт от електрическата енергия в Украйна. Обектът е високомерен от съветските сили през март тази година. В момента АЕЦ работи на 70% от цялостната си мощ, защото има остатък от електрическа енергия, създадена в Запорожка област. Има проекти за бъдещи доставки на електрическа енергия за Крим./БГГНЕС, ТАСС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР