Над 40 браншови организации и фирми внесоха във Върховния административен

...
Над 40 браншови организации и фирми внесоха във Върховния административен
Коментари Харесай

Наредбата за касовите апарати дадена на съд

Над 40 браншови организации и компании внесоха във Върховния административен съд тъжба против последните промени в Наредбата за касовите апарати. Инициативата е на Българската стопанска камара. Бизнесът нападна поправките в прословутата разпоредба всъщност и поради метода, по който те бяха наложени.

Министерството на финансите и Национална агенция за приходите въобще не са отчели по какъв начин новите условия за фискалните устройства и за софтуера за отчитане на продажбите ще се отразят на засегнатите - търговци, общопрактикуващи лекари, електронни магазини, туристически организации, се показва в жалбата. Наредбата постанова спомагателни вложения, като Министерството на финансите и Национална агенция за приходите не помнят, че с изключение на разноските за нов програмен продукт и фискално устройство се постановат още доста други - за инсталиране и интеграция на софтуера, за образование на личния състав, за основаване на база данни. Затова има и огромно разминаване сред калкулациите за нужните разноски, направени от служителите, и изчисленията на компаниите от другите сектори. Затягайки контрола, Национална агенция за приходите на процедура получава достъп до големи масиви от данни на клиентите на търговците на дребно. Нарушават се права на хора, които не са получатели на въпросната разпоредба, разясняват жалбоподателите.

Според тях следващите промени в Наредба Н-18 ще принудят доста компании да прекратят активността си. Особено пострадали ще бъдат компаниите за онлайн търговия. Ще последва " емиграция " на разнообразни типове бизнес в други страни. Държавата желае да натовари търговците с спомагателни разноски, само че не си дава сметка, че в това време ще загуби и доходи. Предвидените наказания са несъразмерни - като запечатване на търговски обект за 30 дни, и могат да докарат до банкрут всеки малък бизнес, изключително сезонния, настояват още създателите на жалбата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР