Над 4 млн. деца са изпаднали в бедност в Източна

...
Над 4 млн. деца са изпаднали в бедност в Източна
Коментари Харесай

2 от 3 украински деца е трябвало да напуснат дома си, изчисляват от УНИЦЕФ

Над 4 млн. деца са изпаднали в беднотия в Източна Украйна. Увеличението на бедните по отношение на 2021 година е с 19%. В Украйна половин милион деца с изключение на тези 4 млн. ще са под чертата на беднотия, се посочва в доклад на УНИЦЕФ.

" 2 от 3 украински деца е трябвало да напусне дома си. Срещнах се с хора, които са изгубили всичко и са избягали в България. Те са под спокойно небе и са по-спокойни ", изясни в ефира на Нина Сорокопуд, експерт " Комуникации " на УНИЦЕФ. 

УНИЦЕФ е в Украйна от 1996 година, в този момент засилихме активността си и опитваме да помогнем на най-уязвимите - децата, прибавя Сорокопуд. " От началото на войната повече от 4 млн. души имат по-добра здравна помощ. Помагаме и с образованието на децата. Повече от 400 000 деца получиха образователни материали, работим за достъп до пречистена вода и хигиенични условия. Сега те имат потребност от топли облекла ", уточни тя. И добави, че преди месец УНИЦЕФ е доставила облекла за 70 000 деца в Украйна.

" Където каналите за връзка са по-добре, местим децата. Помагаме на учебните заведения със средства за дърва и запаси. Децата би трябвало да имат достъп до качествено обучение. 3,5 милиона деца отпътуваха зад граница, близо толкоз останаха. Някои фамилии нямат запас да си купят даже билет до България, с цел да избягат. Българският народ даде огромна помощ на украинските бежанци ", акцентира Сорокопуд.

От своя страна Васил Митков от Запорожко регионално сдружение за българска просвета показа, че по линията на фронта в Херсон бойните дейности не престават. " Руснаците водят война с тока, с водата, най-страшното - с децата и дамите, с възрастните. Тази заран имаше два ракетни удара в Запорожие. Привикнахме, че непрекъснато има удари ", призна той. 

По думите му децата са най-потърпевши. " Те не вървят на учебно заведение. България одобри нашите сънародници, към 100 000 души. Отправяме 5 рейса с майки и деца към Варна и Централна България. Заради ударите стопират тока, а с него е обвързвано всичко. Не можеш да готвиш, няма светлина или телевизия. Вдигнаха се цените на продуктите, само че ги има по магазините, както и медикаменти. Към 30 000 българи живеят в окупираните области ", изясни Митков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР