Над 4 милиона пътници са преминали през ГКПП - Златоград

...
Над 4 милиона пътници са преминали през ГКПП - Златоград
Коментари Харесай

За 9 г. на ГКПП-Златоград 4 млн. души минаха през...

Над 4 милиона пасажери са минали през Граничен контролно-пропусквателен пункт - Златоград за 9 години от отварянето на пункта. В параклиса „ Св. равноапостоли Константин и Елена ” край границата означиха годишнината с молебен и водосвет за безаварийно пътешестване. Пунктът беше отворен през връх Костадин през януари 2010 година с прерязване на лентата от министър председателите на България и Гърция Бойко Борисов и Георгиос Папандреу. Така се направи път през гранична линия от 370 км, която до тогава беше затворена.

Макар и наименуван с времето " Иглени уши ", поради тесните си и стръмни виражи в продължение на 7 км от пункта в територията на южната ни съседка, проходът стана главен за родопчани през лятото в посока към гръцките плажове.

" Пунктът при Златоград отпуши границата към южната ни съседка преди " Маказа " и преди Ивайловград. За мен той е значим освен от икономическа, а от обществена позиция и за развиването на положителните партньорски взаимоотношения сред България и Гърция. Оказа се добра реклама освен за туризма и стопанската система на локално равнище, а и като цяло за района. Да не забравяме, че Златоград беше втора гранична зона и това беше съществено ограничаване. С отварянето на границата освен се отвори мирогледът на популацията от двете страни на границата, отвориха се нови благоприятни условия и за нашите съседи да видят забележителностите на планината Родопи от българска страна. И освен ние, гърците също са си имали режим на ограничение и недопускане в района ", разяснява кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Потокът през пункта първите години е доста натоварен, само че понижава след отварянето на този при Маказа. През деветте години през границата при Златоград са минали близо 1,3 милиона автомобила и над 4 милиона пасажери, сочат данните на Гранична полиция. През 2018 година през Граничен контролно-пропусквателен пункт - Златоград са минали към 118 000 автомобила и към 320 хиляди индивида. " Малко или доста това е поток, който дава опция да се развие туризмът и секторът от стопанската система - услуги и търговия. Това демонстрира, че граничният пункт, даже да е дребен, е бил много употребен. И най-важното - безаварийно, без смъртен случай, без тежки произшествия ", сподели Янчев.

" На процедура този пункт имаше историческа роля, тъй като в случай че не беше отворен той, нямаше да приказваме по-късно нито за пункт при Маказа, нито при Рудозем. Пунктът при Златоград, по този начин да се каже, разчупи ледовете и сподели какъв брой огромен капацитет има за развиването на Северна Гърция и Южна България ", сподели регионалният шеф Недялко Славов.

Родопчани недоволстваха, че с години гърците не поддържаха метода си към пункта и свлачища заплашваха да разрушат трасето. Гърците поемат ангажимент да укрепят трасето и в края на предходната година построяват подпорни стени в рисковите сектори, спирайки свлачищата по 7-километровия път към границата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР