Над 4 хиляди българи са заболели от рак на белия

...
Над 4 хиляди българи са заболели от рак на белия
Коментари Харесай

Онколози искат високи стандарти за диагностика и лечение на рака на белия дроб

Над 4 хиляди българи са болни от рак на белия дроб единствено през предходната година. Липсва профилактика и заболяването се открива късно, само че най-големият проблем е, че няма стандарт за съвременно персонализирано лекуване, което да се финансира от страната. Това обявиха експерти онколози във Варна, които упорстват освен за приемането на стандарти за разкриване и лекуване на заболяването, само че и за вдишване на актуалните проучванията от Здравната каса.

Ракът на белия дроб е медицински и обществен проблем - той е най-честият рак по едно и също време при двата пола и 40 на 100 от засегнатите умират в границите на една година. Затова и персонализираното лекуване е изключително значимо. Това съобщи онкологът доцент Димитър Калев.

Доц. доктор Димитър Калев, онколог: Ракът на белия дроб е един, само че туморът при всеки едни обособен човек е генетично и молекулярно самостоятелен и характерен и се нуждае от характерно лекуване.
То се дефинира посредством биомаркери, за рака на белия дроб към този момент са известни пет такива маркера. За използването на персонализирана терапия обаче е належащо да се координира работата на лекари от най-малко 8 специалности, само че стандарт за това липсва. Здравната каса не поема модерните проучвания и те се финансират от същите компании, които създават и медикаментите, ползват при съответния маркер, заяви доцент Калев.
Д-р Иван Вецев, специалист в Националната пациентска организация: Има огромен проблем, огромна дупка, в която пациентът се лута.
Затова експертите упорстват да има съвременни стандарти за диагностика и лекуване, надзор за използването им и финансиране на модерни проучвания и способи на лекуване от Здравната каса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР