Над 38 000 проверки е извършила Комисията за защита на

...
Над 38 000 проверки е извършила Комисията за защита на
Коментари Харесай

КЗП: „38 000 проверки извърши КЗП през 2017г., съставени са 3000 акта за нарушения”

Над 38 000 инспекции е направила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) през предходната година. В резултата на тях са неразрешени над 200 нелоялни търговски практики и повече от 150 рискови артикули, като за установените нарушавания са формирани към 3000 акта, заяви ръководителят Димитър Маргаритов в предаването „ Лице в лице ” по bTV.

„ Това са все ограничения, които защищават най-широк кръг консуматори от друг вид нарушавания и подсигуряват, че потребителите могат да усещат една сигурност, а също и че самите те са в положение да бъдат част от този развой и да спомагат, когато усетят, че към тях се адресира неточно държание от страна на търговците ”, разяснява той.

Председателят на КЗП уточни, че при реализирането на контролната активност Комисията не прави разлика във връзка с това дали производителят е български или от непозната страна. „ Това би било някакъв дискриминационен белег. Впечатлението ми е, че нашите производители от ден на ден имат съзнанието, че би трябвало да оферират на пазара качествени артикули. Особено в този момент, когато доста сензитивна стана тематиката за така наречен двойни стандарти при храните, се оказа, че сякаш на нашия пазар некачествените артикули са по-скоро с задграничен генезис ”, сподели той.

Маргаритов посочи, че стандартите са доброволни, само че когато даден търговец сложи върху опаковката на своята стока означение, че дава отговор на стандарт, е задължен да го прави. „ Нашите усещания от инспекциите, които правим взаимно с сътрудниците от Агенцията по храните, е че това се съблюдава. Редки са случаите, в които има нарушавания. Например, във връзка с съставки в питателните артикули – най-често млечните, само че не се виждат фрапантни отклонения ”, уточни той. И добави, че делът на продуктите, които носят обозначението „ стандарт ”, не е по-голям от този на останалите, а това е обвързвано с покупателната дарба на популацията.

Според ръководителя на КЗП взискателността и интензивността на потребителите способства за това търговците да стават по-коректни. „ В последните три години трайно се резервира наклонността годишно да получаваме над 20 000 тъжби от консуматори, като през предходната година те са над 23 000.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР