Над 360 огнеборци, 7 самолета, 6 хеликоптера и 67 сухопътни

...
Над 360 огнеборци, 7 самолета, 6 хеликоптера и 67 сухопътни
Коментари Харесай

Швеция получи рекордна по мащаб помощ от ЕС срещу пожарите


Над 360 огнеборци, 7 самолета, 6 хеликоптера и 67 сухопътни машини са мобилизирани през последните три седмици чрез Европейския механизъм за гражданска защита за битка с невижданите горски пожари в Швеция.

Това е най-мащабната интервенция за битка с пожарите на Европейския механизъм за последното десетилетие. До момента са регистрирани 815 летателни часа и 8 822 изливания на вода от въздуха.

Европейският съюз координира груповата помощ за Швеция, предоставена от Италия, Франция, Германия, Литва, Дания, Португалия и Полша. Австрия, Чехия и Турция също предложиха подкрепления. 37 сателитни карти на засегнатите от пожарите региони бяха направени от програмата " Коперник " на Европейски Съюз.

Всяка година в Европа избухват опустошителни горски пожари, които унищожават хиляди хектари гори. И въпреки южноевропейските страни да са изложени на по-голям риск, нито една европейска страна не е застрахована против тях. (актуализирано на 10.8.2017 г.)

Когато горски пожар доближи такива мащаби, че страната, в която е избухнал, не е в положение да го потуши със лични сили, може да бъде задействан Механизмът за гражданска отбрана на Европейския съюз, благодарение на който да бъдe обезпечена координирана реакция.

Съвместна и координирана реакция

Когато опциите на дадена страна да се оправи с разразили се горски пожари не са задоволителни, другите страни от Европейски Съюз постоянно демонстрират взаимност, като изпращат помощ под формата на самолети, изливащи вода, хеликоптери, противопожарно съоръжение и огнеборци. На европейско ниво съществува структуриран метод за оказване на тази поддръжка. Координационният център за реагиране при изключителни обстановки (ERCC) е главното звено за незабавно реагиране на Европейската комисия. Той координира общоевропейската помощ посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз и подсигурява, че всички участващи страни в механизма биват осведомени бързо за потребностите на засегнатата страна по време на спешна обстановка. Решението да бъде задействан Механизмът за гражданска отбрана не се взема от Комисията, а би трябвало да бъде взето от националните органи на засегнатата страна.

Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз също по този начин улеснява и съфинансира превозването на помощта до засегнатия регион.

Готовност за сезона на горските пожари

Координационният център за реагиране при изключителни обстановки следи интензивно рисковете от горски пожари в цяла Европа и тяхната поява и обезпечава връзка сред органите за гражданска отбрана в Европа.

Той прави това посредством:

-услуги и принадлежности за наблюдаване на национално ниво като Европейската осведомителна система за горски пожари, която дава преглед на данните, събирани от страните членки чрез националните стратегии за горските пожари;

- образуване на постоянни срещи с всички страни, участващи в Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, преди сезона на горските пожари за продан на информация за степента на готовност;

- през лятото ERCC провежда седмични видеоконференции с страните, които са изложени на огромен риск от горски пожари: Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания;

- също така всяко лято специалисти от страните, участващи в Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, биват командировани в ERCC. Те освен способстват за работата на ERCC като цяло, само че също по този начин поддържат постоянни контакти с националните органи по гражданска отбрана, което е значимо при положение на задействане на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз.

Борба с горските пожари

Европейският механизъм за гражданска отбрана бива задействан постоянно (като авансово предизвестие или в резултат на подадено искане за помощ) вследствие на горски пожари в Европа и отвън нейните граници. През сезона на горските пожари през 2012 година бяха подадени 9 претенции за помощ и едно авансово предизвестие: България, Черна гора, Албания, Словения, Босна и Херцеговина, Гърция и Португалия желаеха въздушна поддръжка, а Испания насочи авансово предизвестие. През 2013 година механизмът бе задействан в отговор на претенции за помощ за горски пожари в Босна и Херцеговина и Португалия. През 2014 година механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз беше задействан вследствие на претенции за помощ от Швеция и Гърция и отправено авансово предизвестие от Норвегия. През 2015 година и 2016 година Гърция, Кипър, Франция и Португалия задействаха механизма в подтекста на горските пожари. Летният сезон на 2017 година беше белязан с извънредно висока интензивност във връзка с горските пожари. От 8 август 2017 година насам механизмът бе задействан от Португалия, Черна гора, Франция, Албания и два пъти от Италия.

Сателитното картографиране в границите на услугата за ръководство на изключителни обстановки по стратегия „ Коперник “ на Европейски Съюз също беше задействано няколко пъти в отговор на изключителни обстановки, свързани с горски пожари.

За Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз

Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз улеснява съдействието за реакция при бедствия сред 34 европейски страни (28-те страни — членки на Европейски Съюз, някогашна югославска република Македония, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Участващите страни сплотяват ресурсите, които могат да бъдат предоставени на засегнатите от бедствия страни по целия свят. Комисията не изпраща самолети или самото съоръжение, а координира ответните ограничения, подхванати от участващите страни в механизма.

От основаването си през 2001 година Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз е наблюдавал над 400 бедствия и е получил съвсем 300 претенции за помощ. Той беше задействан при някои от най- опустошителните бедствия, пред които светът е бил изправен, измежду които наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина (2014 г.), епидемията от ебола в Западна Африка (2014 г.), спора в Украйна (2014 г.), земетресението в Непал (2015 г.), спора в Ирак (2016 г.) и урагана Матю в Хаити (2016 г.).

Законодателството по отношение на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз беше преразгледано през 2013 година, с цел да бъдат включени обилни нововъведения. Едно такова изобретение е основаването на потенциала на Европейски Съюз за незабавно реагиране (EERC), който се състои в доброволното сливане на средства за реагиране, авансово заделени от участващите страни. Доброволното сливане на средства, което стартира през октомври 2014 година, усилва предсказуемостта и надеждността на ответните ограничения на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз при бедствия и улеснява по-доброто обмисляне и съгласуване на интервенциите за реагиране.

Предотвратяване на горски пожари

Основната отговорност за попречване и реакция се носи от страната, в която настава бедствието. Основната роля на Комисията е да координира бързи и ефикасни ответни ограничения посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, когато той бъде задействан. Освен това Комисията работи с националните органи за гражданска отбрана, с цел да поддържа, добавя и координира напъните им за попречване на горските пожари и готовността за тях, както и за обмисляне на ръководството на риска.

Това се реализира по следните способи:

- посредством поддръжка за участващите страни посредством финансиране на планове за попречване и готовност;

- при поискване могат да бъдат изпратени специалисти, които да оценят рисковете, да дават препоръки и да подкрепят локалните или националните органи;

- Комисията провежда годишни срещи с страните членки, с цел да разиска провокациите, свързани със сезона на горските пожари в Европа и да реши по какъв начин най-добре може да помогне на участващите страни в техните старания за попречване и реагиране;

- Комисията извлича поучения и дефинира положителни практики от своите действия за попречване и подготвеност.

Примери за планове

През януари 2017 година започва две-годишен план за подготвеност в региона на горските пожари: „ Стандартизиране на образованието за битка с горските пожари в района на Средиземно море “. Този план е финансиран от Европейската комисия с 325 732 евро. Escola Nacional de Bombeiros в Португалия е един от сътрудниците. В предишното Португалия взе присъединяване в други сходни планове, да вземем за пример в испано-португалската метеорологична осведомителна система за трансгранични интервенции при горски пожари (SPITFIRE), стартирана през 2014 година Подкрепен от Европейски Съюз с съвсем 500 000 евро, този план имаше за цел да усъвършенства обмена на информация по отношение на метеорологията и риска от пожари в граничния регион сред Португалия и Испания.

С Решение 1313/2013/ЕС за първи път бяха въведени отговорности за страните членки в региона на предотвратяването на бедствия. На страните членки беше предоставено да разработят оценки на риска и да обменят систематизирани резултати, както и да изготвят и споделят оценката на тяхната дарба за ръководство на риска.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР