Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската

...
Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската
Коментари Харесай

Над 35 млн. евро струвала африканската чума на България

Над 35 млн. евро коства на България битката с африканската чума по свинете до момента. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на полемика за болестта по време на ревюто " Зелена седмица " в Берлин, оповестяват от " 24 часа ".

Тя уточни и че в Европа са избити 1,4 милиона свине, като в 12 страни, от които 10 - членки на Европейски Съюз, има над 3900 огнища на заболяването.

По нейни думи сега са регистрирани 49 огнища. Тя акцентира, че в страната ни към момента има мощно развито индустриално отглеждане на животни и доста предприятия с огромен брой животни.

Танева уточни, че географското местонахождение на България допуска проникването на екзотични и типични заболявания в Европа. По нейни думи страната ни се е справила сполучливо, защото не е позволила нито една на територията на общността.

С АЧС се получи се друго - заболяването влезе от север и през 2018 година България записва първото си огнище, разясни министърът. Тя означи, че от 2015 година до момента са наранени 15,5% от поголовието на свинете майки у нас.

Според Танева последствията от развиването на чумата по свинете са понижаване на поголовието, повишаване на свинското месо и ощетяване на данъкоплатците в общността във връзка с компенсации и финансиране на ограничения за битка с заболяването.

Тя уточни, че интензитетът на болестта у нас е минал през август 2019 година

Основните компликации в битката с заболяването съгласно министъра са информационните проблеми и неналичието на познания в обществото какво съставлява чумата по свинете.

Танева посочи, че България е подхванала непопулярни ограничения, визирайки евтаназирането на свине в задните дворове.

След целия път, който минахме, нашето виждане и предложение е: триумфът за премахване на АЧС се състои само и единствено в обединени, синхронизирани дейности на всички страни в света, съобщи тя.

Министърът изрази мнение, че би трябвало да се актуализира ветеринарното законодателство и да има единни и прецизни стандарти, както и да се вкарат доста по-високи равнища на сигурност.

Припомняме, че в последната седмица болестта с африканската чума по свинете още веднъж се разраства, като предходната седмица бяха открити пет нови огнища в стопанства в Шуменско, Габровско, Сливенско, Карловско, Варненско. В края на предходната седмица стартира умъртвяване на животните в един от най-големите свинекомплекси в Брестак, където се отглеждат 40 000 свине. Наличие на африканска чума по дивите прасета в Ямболско бе доказана също предходната седмица.

В последните два дни в седем села в Търговищка област бяха регистрирани случаи на африканска чума при диви прасета.

Като част от спешните ограничения, подхванати от страната, за предварителна защита и превъзмогване разпространяването на Африканската чума по свинете бяха спрени и инспекциите на Държавна фирма " Земеделие " в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

Епидемията от свинска чума съществено засегна страната ни предходната година, когато бяха веведени и изключителни ограничения. Заразата докара и до съществено повишаване на цената на свинското месо. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР