Над 35 български шофьори от търговищка фирма са блокирани в

...
Над 35 български шофьори от търговищка фирма са блокирани в
Коментари Харесай

Над 35 български шофьори са блокирани в Белгия заради досъдебно производство срещу фирмата превозвач

Над 35 български водачи от търговищка компания са блокирани в Тесендерло, в белгийската провинция Лимбурго.

На Великден, при акция на федералната, данъчната полиция и инспекцията по труда, те са били арестувани за разпит, а камионите на компанията - иззети. По информация на профилирания портал Diario de transporte против компания " Кумас Транс " е формирано досъдебно произвеждане за нарушение на общественото и данъчното законодателство в Белгия.

Фирма " Кумас транс " е благосъстоятелност на татко и наследник - Исмаил и Тунджай Кумас. Те са белгийски жители, транспортната им компания обаче е записана в Търговище преди повече от 10 години. В нея работят над 120 водачи. Служителите в офиса са сюрпризирани от акцията на белгийските управляващи.

" В неделя сутринта водачите започнаха да звънят един по един и споделиха, че има солидна инспекция в сервизната ни база в Белгия. Властите в Белгия са конфискували камионите и са споделили на водачите, че нямат право да отиват до камионите си, да изчакат извън, до момента в който тече следствието ", изясни Оскай Хюсеин, диспечер в транспортната компания.

По-късно, след разпит, водачите са били освободени и настанени в хотел. Успели са да вземат движимостите си от камионите. Оттам нататък обаче е трябвало сами да търсят вид по какъв начин да се приберат или да си търсят нова работа в чужбина. Според Хатидже Сакалова, която е упълномощено лице на притежателите в България, всички документи на компанията са постоянни.

" Всички водачи са назначени на трудов контракт на работа ", съобщи Сакалова.

Проблемът обаче е, че активността на компанията е в Западна Европа, само че налозите не се заплащат там. Екипът ни потърси връзка с водачите в Белгия. Те обаче отхвърлиха да приказват от боязън, че ще останат без заплати, които не са изплащани към този момент втори месец. С тях се срещна евродепутатът Андрей Новаков.

Всички те се тревожат, че в случай че сега приказват, няма ди си получат дължимите заплати. Различните водачи имат да получават друго заплащане, сред 2500 и 5000 евро.

От офиса в Търговище обясниха, че ръководителите на компанията са арестувани в полицията в Белгия и нямат връзка с тях. Запорирани са и сметките. В сходна обстановка са и водачите в Германия, Англия, Франция, където компания Кумас Транс също прави транспорти.

" Всички поръчки са спрени. Фирмата търпи загуби в тази ситуация. Също и със заплатите сме затруднени ", сподели Хатидже Сакалова.

Както офисът в Търговище, по този начин и водачите в Белгия нямат доста информация каква е била повода за акцията.

" Единствената информация, с която разполагат те е, че компанията има подозрения че прави дъмпинг и по тази причина са арестувани до изясняване на събитията. Както разбирате, и полицията не дава доста информация ", сподели Андрей Новаков.

Транспортният профсъюз в Белгия се е заел да помогне на водачите да се приберат у дома или да им откри работа. Освен това ще сезира Европейската транспортна федерация, както и европейския инспектор по труда, който може да предяви иск против компанията в България.

По тематиката работиха: Даниела Василева, Десислава Апостолова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР