Над 35 български шофьори на ТИР са били задържани при

...
Над 35 български шофьори на ТИР са били задържани при
Коментари Харесай

35 български шофьори са били блокирани в Белгия

Над 35 български водачи на ТИР са били арестувани при акция на полиция и прокуратура в Белгия.

След продължителни разпити точно на Великден те към този момент са на независимост, само че не можели да се приберат в родината , заяви Нова телевизия. По-късно казусът е бил позволен.

Шофьорите били арестувани и разпитвани по следствие за обществен дъмпинг, употреба и машинация, а ръководителят им останал в ареста.

В неделя българските водачи били на работа в североизточна Белгия, когато при масирана акция ги свалили от камионите и ги отвели в полицейски сектор. Разпитите продълили един ден.

Те към този момент са освободени, само че огромна част от тях нямали по какъв начин се приберат . По-късно обаче пътуването им до дома било обезпечено.

Не желали да приказват за акцията, с цел да нямат проблеми с шефовете си. Имали да взимат обаче по две заплати и упорствали да си ги получат.

Те си проработили за 2 месеца разнообразни суми, приблизително сред 2500 и 5000 евро на човек.

От Министерство на външните работи са съобщили за Нова телевизия, че знаят за обстановката, само че никой от сънародниците ни не е търсил дипломатическите ни представителства в Белгия за подпомагане.

Самото следствие било против компанията, в която водачите работят - " Кумас Транс ". Собствениците ѝ са жители на Белгия, само че сдружението е със седалище в Търговище. На адреса от малкия екран не намерили никого, само че съумели да беседват по телефон със чиновници на компанията. Според тях всичко било наред към този момент, работило се по въпроса и водачите били добре. " Всички са си взели персоналните движимости. Бяха помолени да освободят транспортните средства, само че повече от това не мога да ви кажа, скърбя ", декларирал представител на компанията.
 Консулът ни в Лондон посети блокираните български водачи в Кент
Консулът ни в Лондон посети блокираните български водачи в Кент

Пистата на летището е превърната в голям паркинг

На място при водачите бил евродепутатът Андрей Новаков. " Това, което знам от самите водачи, е, че обвиняванията са за дъмпинг. Компанията е записана в България с български осигуровки и с български заплати, а изобщо не се прибират в страната, по-скоро работят единствено тук в Белгия и в Холандия, Франция ", разяснява той. Според Новаков страна ни не оказва помощ на водачите.

" Тази фотография няма да стане известна като видео от кабинета на министър. С нея няма и да ви приканвам да си продадете колата и да дарите парите за нещо. Тя е с цел да ви покаже на какво сме способни ние българите, даже когато страната отсъства.

Това са част от водачите, които през вчерашния ден бяха свалени от камионите и разпитвани в полицията в Белгия. Свързаха се с мен с молба за подпомагане. С общи старания и без разноски за тях, намерихме транспорт към България. Преди 5 минути потеглиха към у дома ", написа евродепутатът във " Facebook ".

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР