Над 340 гроба с останките на стотици хора бяха открити

...
Над 340 гроба с останките на стотици хора бяха открити
Коментари Харесай

Мексико - кървавата война, която може да се сравнява само със Сирия

Над 340 гроба с останките на стотици хора бяха открити в мексиканския щат Веракрус, заяви през днешния ден основният прокурор на Мексико Хорхе Ортис.

„ В гробовете са открити 225 натрупа, 335 черепа и над 30,6 хиляди разнообразни остатъци и елементи от тела”, сподели прокурор Ортис.

Откриха 61 тела в зарязан крематориум в Акапулко

Откриха всеобщ гроб край проблематичния град Игуала в Мексико

Двама нарушители признаха, че са умъртвили 17 възпитаници в Мексико

До момента експерти са открили самоличността на 111 починали, а 114 още не са разпознати.

Само през 2017 в Мексико са осъществени над 29 000 предумишлени убийства – най-вече за последните 20 години. Това е втората най-кървава война в света сега, като единствено в Сирия има повече жертви.

От 2010 година за безследно изчезнали във Веракрус се водят към 3 600 души. Този щат на крайбрежието на Мексиканския залив е сцена на война сред два могъщи наркокартела – „ Лос Сетас” („ Зетовете” – бел. ред.) и „ Залив”, които си съперничат за контрола върху доставките на опиати и трафика на хора към Съединени американски щати.

Всичко стартира през 80-те години на предишния век , когато Централното разследващо ръководство продава оръжия на десните милиции – „ контри” в Никарагуа. В подмяна американското разузнаване получава опиати, които взема решение да пласира на пазарите в Латинска Америка, събирайки и разследваща информация от локалните незаконни босове.

Оттук потегля възходът на доста от огромните наркокартели. Сред тях е и ръководеният от Хоакин Гусман – Ел Чапо, „ Синалоа” в Мексико. През 2014 година огромно следствие на „ Ел Универсал” (El Universal) разкрива връзките на определяния като най-могъщия наркобос в света с Централно разузнавателно управление на САЩ. Облагодетелстван от протекцията на американското държавно управление Ел Чапо трансформира „ Синалоа” в най-голямата незаконна организация в Мексико. В последна сметка босът е задържан и сега излежава присъда в Съединени американски щати. Междувременно обаче „ Синалоа” безусловно завладява Мексико, корумпирайки страната на всички равнища.

В този развой се ражда и картелът „ Лос Сетас”. Действията на неговите членове са в основата на кървавата революция, която се води в страната.

През 1999 година, с цел да се опълчи на „ Синалоа”, картелът „ Залив” наема частна войска от някогашни членове на мексиканските специфични сили. Първоначално в нея влизат единствено 37 корумпирани бойци, решили да изкарат „ лесни пари”. Те не се показват с същинските си имена, а с буквата „ Z” и число след нея. Номер три е Ериберто Ласкано, именуван още Палачът. През 2002 година той оглавява частната войска, откакто нейният водач – „ Z1”, някогашният лейтенант Артуро Гузман Декенас, е погубен през 2002 година

До този миг мексиканската мафия много наподобява на италианската такава и даже има положителни връзки с нея. Въпреки че разполагат с доста въоръжени мъже, босовете избират да работят посредством корупция, заобикаляйки воините между тях.

„ Лос Сетас” трансформират разпоредбите на играта. Изправени пред могъществото на „ Синалоа” и подготвени да убиват те повеждат кървава война против по-големия картел. Цивилните жертви и публичното мнение към този момент няма значение. Никой не е предпазен – дами, деца, политици, служители на реда, всички могат да бъдат измъчвани и убивани.

През 2010 година, откакто водачът на „ Залив” Осиел Карденас Гуилен е задържан, „ Лос Сетас” се отделят и повеждат война и против някогашните си работодатели. Междувременно частната войска от „ зетове” към този момент наброява хиляди. Садистичната им жестокост за няколко години ги трансформира в най-големия картел в Мексико. А съперниците им са принудени да отвърнат на експанзията с експанзия.

Ласкано е убит от мексикански бойци през 2012 година Той е упрекван в редица ужасяващи закононарушения, едно от които е, че ядял от плътта на жертвите си. Подозират, че персонално е умъртвил стотици хора.

Междувременно и самите „ Лос Сетас” се разпадат. Преди да почине Ласкано води война със „ Z40” Мигел Анхел Моралес. Последният пък е прочут с това, че обича да натъпква жертвите си във варели, да ги залива с бензин и да ги гори живи.

В кървавия спор взе участие и страната, откакто през 2006 година някогашният мексикански президент Фелипе Калдерон разгласи война на наркотрафика.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР