Над 34 000 души напуснаха околностите на вулкана Агунг на

...
Над 34 000 души напуснаха околностите на вулкана Агунг на
Коментари Харесай

Грандиозна евакуация на остров Бали! 34 000 души напуснаха домовете си заради вулкан, летището e пред затваряне!

Над 34 000 души напуснаха покрайнините на вулкана Агунг на туристическия остров Бали в Индонезия, страхувайки се, че той ще изригне - за първи път от повече от 50 години, както подсказва засилващата се сеизмична активност, заяви Франс прес,цитирана от Българска национална телевизия. От петък насам броят на напуснали домовете си покрай вулкана, висок над 3200 м, се е утроил. " Операциите не престават и чакаме евакуираните да стават от ден на ден ", сподели за Агенция Франс Прес представителят на националната организация Сутопо Нугрохо.



Вулканът Агунг, на 75 км от туристическия център Кута, бучи и тътне от август. Властите предлагат на хората да не доближават на по-малко от 9 км от кратера. Международното летище в столицата на Бали, Денпасар, което посреща милиони туристи годишно, за момента не е наранено, само че летищните управляващи наблюдават деликатно ситуацията и имат подготвеност при нужда да го затворят.

Кораби, рейсове и влакове също са в подготвеност да превозят пасажери към летища в прилежащите провинции, в случай че това на остров Бали затвори поради изригване на вулкана. Трусовете в зоната на вулкана през днешния ден са по-разредени, само че са по-силни, в сравнение с в предходните дни, сподели за Агенция Франс Прес вулканологът от националната организация Геде Суантика.



Властите са записали 104 труса на огромна и дребна дълбочина в региона на връх Агунг в окръг Карангасем, ден откакто нивото на паника беше нараснало до най-високата, 4-та степен, която значи, че вулканът може да изригне всеки миг, показва ДПА.

Предишното изригване на вулкана през 1963 година продължи близо година и взе 1148 жертви. Ранени бяха близо 300. В подножието му се намира най-свещеният хиндуистки храмов комплекс " Пура Бесаких ", който при изригването преди 54 година по знамение бе заобиколен от лавовите потоци, спускащи се по скатовете, и оцеля. Местните поданици считат това за знамение. Хиндуизмът е основна вяра за жителите на Бали, за разлика от останалата част на Индонезия, която е мюсюлманска страна. Агунг е един от 130-те дейни вулкана на индонезийския архипелаг.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР