Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от

...
Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от
Коментари Харесай

Всяка касова бележка ще се отчита в НАП

Над 330 млн. лева годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисковите сектори, чиято дейност НАП наблюдава. Инспекторите от приходната организация разкриха нови схеми за укриване на доходи с потреблението на компютърни системи с фискална памет в последните месеци.

Сред тях са печатането на касови бележки, които не се регистрират във фискалната памет, само че наподобяват на истински фискални бонове. Друга постоянно публикувана процедура е манипулиране на софтуери, посредством които се ръководят фискалните устройства, което води до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на артикули и услуги.

По време на летните и зимните контролни акции на Национална агенция за приходите са открити и софтуерни операции на фискални системи, при които устройствата са програмирани да регистрират да вземем за пример всяка втора или всяка трета продажба, вместо вписване на целия оборот. Заради неиздаване на касови бележки, както и открити операции на фискални устройства, през предходната година са запечатани над 2000 търговски обекта.

С последните промени в законодателството, което контролира отчитането на продажбите, са въведени нови условия, съгласно които всеки касов уред би трябвало да предава по построената отдалечена връзка и данни от всяка касова записка към сървърите на Национална агенция за приходите. На касовата записка, която се дава на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез този код всяко лице ще може да ревизира отчитането пред Национална агенция за приходите на издадената му касова записка.

За да изпълнят новите условия, записаните по ЗДДС компании, с изключени на тези, които използват Интегрирани автоматизирани системи за ръководство на комерсиалната активност (ИАСУТД), би трябвало да надградят софтуера на съществуващите си фискални устройства до края на 2018 година А нерегистрираните по ЗДДС и тези, които записват и регистрират продажбите си посредством ИАСУТД – до 30 юни 2019 година

От Национална агенция за приходите прецизират още, че промените могат да доведат до замяна на устройствата, но в взаимозависимост от техническите и функционалните параметри на употребяваните фискални устройства, те ще могат и да се преработят, тъй че да дават отговор на новите условия. Освен това, всички разноски за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели.

В продължение на 2 години НАП организира лотария с касови бележки с предметни и парични награди, в границите на която са регистрирани близо над 60 млн. касови бележки на стойност 780 млн. лева Вижте какви са наложителните детайли на законната касова записка на www.kasovbon.bg. С въвеждането на QR код във всяка касова записка регистрирането на фискални бонове в лотарията ще стане доста по-лесно, допълват от Национална агенция за приходите.

„ Доброволното съблюдаване на данъчните правила стабилно се усъвършенства в последните години, само че в някои сектори като заведенията за развлечения и хранене манипулирането на фискалните системи продължава. Това постанова смяна в законодателството, към която ще прибавим и по-сериозен данъчен надзор “, сподели шефът на „ Контрол “ в Национална агенция за приходите Васил Панов.

Източник: БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР