Над 320 членове от всички клонове на Националното дружество Традиция

...
Над 320 членове от всички клонове на Националното дружество Традиция
Коментари Харесай

Дойранската епопея оживя в Троян

Над 320 членове от всички клонове на Националното сдружение " Традиция " от цялата страна пресъздадоха борбата на Дойранските възвишения в Македония през Първата международна война.

Събитието е по отношение на две годишнини - 100 години от края на Първата международна война и 150 години от оповестяването на Троян за град.

За грандиозната възстановка особено са ушити 100 британски униформи, обезпечени са снаряжение и каски. Бяха възпроизведени победните сражения на 9-а Плевенска дивизия под командването на ген. Владимир Вазов край Дойран, състояли се от 16 до 19 септември 1918 година
 © Българска телеграфна агенция       Христо Калистерски, уредник: Избрахме Троян, тъй като Троян най-силно пази загатна за цялата 9-а дивизия, защото доброволци от Троян направиха прословутата Фердинандова чешма в някогашна Македония, в Дойран, която е строена от 34-и полк, а и тук има непрестанно отбелязване на героите от 34-и Троянски полк. От две години се готвим интензивно, като последната година съвсем всеки ден се готвим.Христо Драгозов, изпълнявал ролята на ген. Вазов: Това е горделивост, че извършвам такава роля. Хвала на такива българи, с цел да ни има през днешния ден и в този момент. След 100 години ние постоянно ще го почитаме. И след още 100 ген. Вазов ще си остане в нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР