Над 32 000 тона хранителни продукти са реализирани в трите

...
Над 32 000 тона хранителни продукти са реализирани в трите
Коментари Харесай

Социално слаби българи получиха над 32 тона храни от ЕС

Над 32 000 тона хранителни артикули са осъществени в трите осъществени досега акции за поддръжка, обезпечени по Оперативната стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица, оповестиха от Агенцията за обществено подкрепяне.
Ежегодно помощта по интервенцията „ Предоставяне на самостоятелни пакети хранителни артикули “ доближава до над 500 000 лица. Данните бяха изнесени по време на взаимна работна среща сред Управляващия орган на програмата в лицето на Агенцията за обществено подкрепяне и партньорската организация, която провежда раздаването на пакетите – Българския червен кръст.
Срещата се организира в гр. Пловдив. На нея беше изнесена също и информация, систематизирана от специалистите на Управляващия орган, от изследването на мнението на правоимащите лица по време на последната завършила акция, която започва през м. декември 2018 година и завърши през м. май 2019 година
Над 95% от потребителите са изразили своята обща задоволеност от подпомагането с самостоятелни пакети с хранителни артикули, обезпечени по Оперативната стратегия за храни. Одобрение на асортимента са изразили съвсем 99% от подкрепените, а от организацията по раздаването на пакетите удовлетвореността е съвсем 100%. Проучването се провежда от партньорската организация БЧК в границите на всяко разпределяне и оценката на подкрепените лица обичайно е доста висока.
Стремежът на Управляващия орган в лицето на Агенцията за обществено подкрепяне е да оказва поддръжка на партньорската организация БЧК и да следи процеса на осъществяване на раздаването на питателните артикули за сполучливото осъществяване и реализиране на заложените индикатори, отчитащи въздействието на програмата върху лицата, живеещи в последна беднотия в Република България. На срещата беше показана още степента на постигането на задачите и бяха разисквани достиженията и компликациите в образуване осъществяването на интервенцията " Предоставяне на самостоятелни пакети хранителни артикули ".
БЧК е дълготраен сътрудник на Агенция за обществено подкрепяне при даването на поддръжка под формата на пакети хранителни артикули от първа нужда, предопределени за лица и фамилии, живеещи в материални ограничения.
При последното разпределяне в интервала декември 2018 година – май 2019 година помощта от над 7000 тона хранителни артикули още веднъж доближи до над половин милион българи, живеещи в крайни ограничения. Правоимащите получиха самостоятелни пакети с 16 типа хранителни продукта от първа нужда. По информация на Българския червен кръст пакетите са достигнали до нуждаещите се лица с помощта на 3175 доброволци, дарили над 106 000 часа непринуден труд.
Според разбора над 1/4 от нуждаещите се от подкрепяне (27%) са деца до 15 година, 25% са хора с увреждания, 22% са възрастни над 65 година и други Според пола 55% са дами.
Консултиране на уязвими лица за уравновесен режим на хранене и здравословен метод на живот; консултиране за ръководство на фамилния бюджет; ориентиране на целевите групи за разпределяне на обществени помощи и даване на обществени услуги в общността и резидентен тип; информиране за предоставяните услуги, финансирани от Европейския обществен фонд; други форми на поддръжка, подпомагане, самостоятелно или групово консултиране, осъществени в отговор на открити съответни потребности и проблеми на представителите на целевите групи, са съпътстващите ограничения, обезпечени за уязвимите лица от партньорската организация БЧК.
На срещата беше разисквана и опцията при идното разпределяне като съпътстваща мярка за искащите да бъде проведено и професионално образование по специалностите „ Болногледач “, „ Домашен асистент “, „ Социален помощник “, както и да се оказва подпомагане за намиране на работа.
За идната акция е планувано пакетите да включват 17 типа храни. Очаква се през месец юли да започва поетапното зареждане с артикули на складовете на Българския червен кръст, след което ще започва процеса на организация на раздаването им.
Представителите на сътрудниците от Българския червен кръст бяха осведомени и с отговорностите както на Управляващия орган, по този начин и на бенефициентите във връзка с предотвратяването на нередности и измами. Беше подчертано и върху националната нормативна база в тази посока.
На срещата бяха регистрирани и някои компликации в процеса на реализация на представянето на самостоятелни пакети хранителни артикули, само че участниците се сплотиха към мнението, че положителната връзка и партньорство сред Управляващия орган и БЧК усъвършенства равнището на организацията и е поръчител за сполучливото осъществяване на всяка акция за даване на хранителни артикули.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР