Над 3000 възрастни и 550 деца с увреждания ползват всекидневно

...
Над 3000 възрастни и 550 деца с увреждания ползват всекидневно
Коментари Харесай

Качество, а не нови услуги заляга в социалната стратегия на общината

Над 3000 възрастни и 550 деца с увреждания употребяват ежедневно обществени услуги, предоставяни от община Варна, необятният обсег на тези действия надвишава 13 хиляди души годишно. Това стана ясно по време на разискването на Стратегията за развиване на обществените услуги в община Варна до 2020 година Документът беше в дневния ред на комисията по обществени действия в общинския съвет, а влиза със забавяне, защото се базира на закъснялата регионална тактика, обясниха от администрацията.

Стратегията се основава на изчерпателен разбор на потребностите в община Варна, на националната тактика за деинституционализация на деца и възрастни в неравностойно състояние, както и на одобрени европейски практики, акцентира при представянето зам.-кметът Коста Базитов. По думите му акцентът е не да се уголемява броят на предоставяните обществени услуги, а да се реализира по-високо качество и резистентност при даването им. В момента обществената стратегия на общината включва 54 обществени услуги за деца и възрастни, центровете работят постоянно над потенциала си и има листа на чакащи. Базитов акцентира още, че общинската тактика е обвързана с механизма за връщане и задържане на деца в учебно заведение, чиито триумф е значим за всички действия в обществената сфера.

По мотив знаците за успеваемостта на предоставяните от общината обществени услуги зам.-председателят на общинския съвет доктор Янко Станев акцентира, че не е за подценяване кадровото застраховане на дейностите, както и оценката на самите ползватели на обществените услуги. „ В тази сфера работи „ войска ” от високо квалифицирани обществени служащи, чиито хонорари изостават от година на година, сподели Станев. Поради неналичието на повишение на стандартите за прехрана заплатите не се актуализират, с цел да не става това за сметка на издръжката на дейностите, а този въпрос не е за подценяване. ” Той настоя още тактиката да обхване и лица с аутизъм, които по думите му са на границата сред заболяването и гениалността.

Комисията утвърди лист от 68 лица, които да получат финансова поддръжка от общината за ненадейно зародили битови и обществени потребности. Общата сума по това решение е 30,1 хиляди лева По това перо в бюджета до края на годината остават още 1628 лева, прецизираха от администрацията.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР